Британски експерти създадоха хапче против диабет, което съдържа флаваноли от шоколад, пише в. "Дейли мирър".

Анализ на над 80 изследвания показа, че флаванолите подобряват контрола на кръвната захар, намаляват нивата на вредните мазнини в кръвта и помагат да се избегнат други дългосрочни вреди, свързани с диабета, предава БТА.

Производителят на хранителни добавки "Кембридж нютрасютикъл" създал хапчето "КокоАктив", което под името "Блъд флоу +" е първото британско шоколадово хапче, одобрено от Европейския орган за безопасност на храните.

"Има все повече доказателства от изследвания за положителните ефекти на флаванолите от какаото за сърдечносъдовата система", каза говорителят компанията Адам Клийвли.

Но ръководителят на едно от изследванията д-р Соня Рамос от испанския Институт по наука и технологии на храните и храненето в Мадрид предупреждава, че резултатите му не дават зелена светлина на диабетиците да ядат шоколад.

"По-голямата част от шоколадите и какаото на пазара съдържат малко флаваноли и много захар и калории, които могат да влошат нивата на кръвната захар при болни от диабет тип 2", каза тя.

Според д-р Рамос са нужни още изследвания, за да се определят оптималните дози на прием на какаови флаваноли.

Създателите на "Блъд флоу +" се надяват ефектът на флавонолите да се потвърди при много по-голямо 5-годишно проучване на Харвардския университет с 18 000 души. Неговата цел е да установи дали съставката на какаото помага срещу инфаркт, инсулт и деменция. Първите резултати се очакват около 2020 г.