Консумацията на сирене, ябълки и кисело мляко в големи количества предпазва от диабет тип 2, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Експерти от британското дружество за борба с диабета за първи път публикуват насоки на кои храни да се набляга и кои да се избягват. Преди хората, изложени на риск от диабет, бяха съветвани просто да отслабнат. Сега препоръките към тях са по-детайлни.

Една от тях е да се ядат повече пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци и по-точно ябълки, грозде, боровинки и листни зеленчуци. Полезни са още млечни продукти като кисело мляко и и сирене, а също редовното пиене на чай и кафе.

Да се избягват червеното и обработеното месо, подсладените напитки, картофите - най-вече чипсът, рафинираните въглехидрати в белия хляб и белия ориз.

Разбира се, отслабването и физическите упражнения остават като препоръка.

Препоръките, базирани на данни от над 500 изследвания, са съставени със съдействието на екип от Оксфордския университет.

"Генетично погледнато, все още не е съвсем ясно и не сме сигурни коя е правилната диета за конкретен човек. Има различни варианти за различните хора", казва д-р Дуейн Мелър от университета в Ковънтри.