Чудесна новина за любителите на лютото - то удължава живота! Този извод правят медици от университета на Върмонт. Те установили, че яденето на червени люти чушки намалява с цели 13% общата смърност (дължаща се предимно на сърдечни болести и инсулт).

Отдавна се знае, че лютите чшки и лютивите подправки като цяло помагат срещу различни болести. Но само едно изследване (на китайски медици от 2015 г.) открива връзка между червените люти чушки и смъртността. Сега учените от Върмонт потвърждават изводите на своите китайски колеги.

Екипът е използвал данните от Програмата за проучване на здравето и храненето в САЩ. В нея има информация за здавословното състояние на над 16 000 американци, събирана в продължение на 23 години. По тези данни учените отделили групата на любителите на червени люти чушки и й съставили осреднен "портрет". Оказва се, че те са предимно млади мъже най-вече от американски или мексикански произход. Те пият алкохол и пушат, ядат много месо и плодове и зеленчуци. При тях нивото на "добрия" холестерол е ниско и нямат кой знае колко добри доходи и образование. После екипът направил анализ на смъртните случаи в тази група и на причините за тях.

Според учените роля за по-ниската смъртност в групата играят рецепторите за люто, най-вече за капсаицин, който е основно вещество в състава на лютите чушки. Вероятно той влияе на клетъчните процеси, като пречи да се натрупват мазнини в коронарните артерии. Освен това има антимикробни смойства, т.е. влияе на микрофлората в стомаха и червата.