Най-много са полените в сухи, топли и ветровити дни

Поленовите алергии започват по-рано след топлата зима. Това не означава обаче, че сезонът на кихането, сълзенето на очите и хремата ще завърши по-рано от обикновено. Масовите представи отнасят алергичния ринит (сенна хрема) към периода на цъфналите плодни дръвчета, но алергените вече са край нас.

Във въздуха се носи цветен прашец на дървета, алергичните хора го усещат по-силно при вятър, а в дъждовни дни оплакванията им намаляват, обясни доц. Георги Николов, специалист по клинична имунология в Националния център по заразни и паразитни болести. Неговият съвет е хората, които вече усещат симптом, да започнат терапията си, въпреки че в други години оплакванията им са били в по-късна пролет. За алергиите е нормално да се местят във времето. Водеща за започване на лечение е симптоматиката.

Друга заблуда е, че градинските цветя отделят най-агресивния прашец. Най-банални растения като плевели, треви, “нецъфтящи” дървета причиняват повече алергични симптоми. Причината е, че техните полени са много дребни и леки и вятърът ги пръска надалече. А декоративните цветя - нарциси, лалета, рози, имат тежък, лепкав прашец.

Последователността на появата на полени е постоянна (вижте календара на имунолозите от НЦЗП по-долу). В края на февруари е прецъфтяла леската, сега в подем е брястът. След това ще цъфтят брезата и габърът. Най-голяма концентрация на полени във въздуха у нас има през април, обичайно в средата на месеца, обясни експертът.

Хората със сенна хрема трябва да избягват проветряване и престой навън във ветровито, сухо и топло време. Концентрацията на полени се разрежда с напредването на деня, привечер е ниска, а нощем стига минимум. Дъждът също е благоприятен - капките увличат и свалят прашеца на земята.

С дрехите, обувките и тялото си човек внася полени вкъщи. Рискът от пристъп ще се ограничи чрез старателно измиване и смяна на дрехите след прибиране. Най-добре е да се слагат веднага за пране, за да не разпръскват алергените, да не се влиза с обувки.

Редовно мокро почистване на жилището намалява “танцуващите” в дома полени. Ако не се забърсват повърхностите, и най-лекият полъх увлича частичките. /kalendar17.jpg

/kalendar17.jpg