Във Враца, където вече има дело срещу зам.-министър, платили 35 000 лева за операции на д-р Мехмед, който по същото време се трудил в Шумен

В Ловеч щетите били над 20 млн. лв.

28 неизгодни договора в Русе

Има ли болници във фалит, или няма? Колко години назад са се върнали проверките на прокурорите, за да видят как частни и държавни отделения съжителстват на едно място, за да е по-удобно източването на здравната каса?

Въпросите се появиха, след като говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че

8 общински и

държавни

болници са

разследвани

за източване

на милиони

от бюджета им по модела “болница в болницата”. Тя се позова на проверка на Изпълнителна агенция “Медицински одит” на 329 договора, сключени в 24 болници.

“Всички тези болници, за които сме образували досъдебни производства, според нас са на ръба на фалита. За тях дори и министърът на здравеопазването миналата година е сигнализирал изрично в прокуратурата”, каза Арнаудова.

Здравният министър Кирил Ананиев обаче успокои: Засега няма болница, която да е във фалит. Той обеща и да не сменя директори, докато не види доказателства за злоупотреби. (Виж по-долу.)

Шефовете на някои от болниците - във В. Търново и Кърджали, са категорични, че са с по-добро финансово състояние. (Виж по-долу.)

Още през октомври 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди МВР да провери какви са причините, които водят до фалит на болници. Реакцията му бе във връзка с протести на медицински сестри и лекари от врачанската болница заради тежкото ѝ финансово състояние.

Проверката на МВР

засегна всички

общински и

държавни

лечебни

заведения, в

които има частни

клиники

Директорът на врачанската болница Орлин Цветков, предшественикът му и двама лекари се разследват от прокуратурата.

В болницата било разкрито отделение по съдова хирургия и за да отговаря на медицинския стандарт, били съставени документи, че са назначени двама лекари, специалисти по съдова хирургия. Единият обаче - Халил Мехмед, никога не е оперирал във Враца, защото по това време е работил в Шумен. На лекаря обаче били превеждани пари за участие в сложни операции и болницата била ощетена с близо 35 000 лв.

“Когато встъпих в длъжността директор за втори път, сам прекратих договора с шуменския лекар, сключен при предшественика ми”, каза Цветков.

По повод агонията на врачанската болница БСП в града поиска незабавна смяна на борда на директорите и поемане на отговорност от управляващите за нея.

В цяла България са били проверени и болници, в които участието на държавата или общината е повече от 50%.

Според Арнаудова засега разследванията са за безстопанственост и се водят в болници в Попово, Бургас, Ловеч, Благоевград, Русе, в “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, в “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали, както и в “Пирогов”, посочи Арнаудова.

Тя уточни, че

в 8-те болници са

били сключвани

договори,

забранени

от 2010 г.

след влизане в сила на Закона за лечебните заведения. Предмет на незаконните контракти били услуги, които се предоставяли от общински и държавни болници, от една страна, и частни, от друга, въпреки че се намирали на едно и също място, каза Арнаудова.

Тя посочи, че колегите ѝ от Върховната касационна прокуратура са установили и договори за наем на апаратура и помещения, сключени между общинските и държавните болници с частните, както и договори за съвместна дейност, които също били забранени от закона.

С други думи, източването ставало, когато в една болница има друга частна и тя източва държавната или общинската, обясни прокурорката. Под един покрив могат да съжителстват само лечебни заведения с различен предмет на дейност.

“Не мога да коментирам нищо. Никой не ни е информирал за проверката, но ще съдействаме на органите да си свършат работата”, заяви шефът на бургаската болница д-р Бойко Миразчийски. Според източници на “24 часа” дълговете ѝ са 14,6 млн. лв. Това са текущи задължения, но болницата има и просрочени за 12 млн. лв.

“От медиите научавам, че има досъдебно производство и няма да говоря по темата, докато не получа нещо конкретно”, заяви д-р Тодор Черкезов, шеф на кърджалийската “Д-р Атанас Дафовски”. Според него твърденията, че болницата, която ръководи, е на ръба на фалита, не са истина.

Прокурист от болницата в Ловеч каза, че все още се запознава с проблемите в лечебното заведение и се опитва да ги решава. “Получавам обещаната ми подкрепа от всички институции, ангажирани със спасяването на болницата”, каза още той.

Засега обвиняеми по разследванията на прокуратурата няма.

 “Ще се събират доказателства за умишлени или неумишлени действия на изпълнителните директори на здравните заведения, за действията им по сключване на конкретни неизгодни договори и за действията на длъжностни лица -

на регионални

директори на

здравната каса,

зам.-министри

или министър,

които са дали

разрешения

за осъществяване на медицинска дейност от частните на територията на държавните болници в грубо нарушение на закона”, обясни Арнаудова.

Тя посочи, че щетите от безстопанственост за болницата в Ловеч надхвърляли 20 млн. лв. А неизгодните договори за лечебното заведение в Русе били 28 на брой.

Сотир Цацаров е наредил с разследванията да се занимава Софийската градска прокуратура (СГП),

за да се избегне

пристрастие

“Неслучайно главният прокурор поиска делата да бъдат наблюдавани от СГП, тъй като по места може да има лични контакти, роднински връзки, приятелски отношения и взаимно уважение между прокурорите, служителите на МВР и директорите на болниците. Повече от 7 г. в местните структури няма сигнал за злоупотреби”, обяви Арнаудова.

В края на януари СГП подведе под отговорност бившия зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев от кабинета “Борисов 1” заради същия модел на източване “болница в болницата”.

Той е обвинен, че преди 7 г. разрешил в нарушение на служебните си задължения частното лечебно заведение “Вива Медика” да извършва дублиращи медицински дейности в държавната болница “Христо Ботев” във Враца. Така ѝ нанесъл 12,8 млн. лв. щети.

Проф. Балтов: Имаше два проблемни договора, прекратихме ги веднага

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов
Нямам никакви притеснения за проверките на прокуратурата, коментира шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Доколкото разбирам, тя разследва договорите за съвместна дейност от 2010 г. В “Пирогов” имаше 2 проблемни казуса, с които болницата можеше да се източва, но още с идването ми като директор през 2017 г. бяха разрешени.

Става въпрос за вкаран частен ядрено-магнитен резонанс без обществена поръчка и с нисък наем. Направихме обществена поръчка и вдигнахме двойно наема. Вече се правят необходимите изследвания с апаратурата, без да се точи публичен ресурс и без загуби за “Пирогов”.

Решихме въпроса и с частния ангиограф, който бе вкаран по времето на бившия директор Стоян Миланов с разрешението на борда на директорите, в който влизаха д-р Константин Димов и д-р Атанас Кацаров. Ангиографът въобще не заработи, защото договорът беше разтрогнат, обясни проф. Балтов.

От В. Търново: Болницата не е във фалит, в нея няма конкурентни отделения

Д-р Стефан Филев
Д-р Стефан Филев
Великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов” няма драстични финансови проблеми, нито е във фалит, категоричен е управителят ѝ д-р Стефан Филев.

“Финансовият отчет за 2017 г. ще бъде публикуван след 10 дни и показва относителна стабилност на фона на тежкото състояние в здравеопазването у нас. Имаме просрочия към контрагенти, но ги погасяваме, инвестираме в нова апаратура, увеличаваме заплати и дейности”, обясни управителят.

Той разказа, че болницата няма договори с конкурентни частни заведения за сходна медицинска дейност. “Аз никога не съм сключвал такива, разследването е за период, преди аз да стана директор на областната болница. Става дума за обществени поръчки, сключвани при моя предшественик д-р Людмил Гецов", уточни д-р Филев.

Срещу Гецов имаше разследвания за нарушения по поръчки за скъпа медицинска апаратура в Търново. В единия случай неврохирургът, който управлява от юли 2010 г. до октомври 2013 г., наел модерен инструментариум от дружество, регистрирано на неговия адрес в Лясковец, като за 36 месеца наемът бил над 740 000 лв. В същото време купуването на нови апарати щяло да излезе с 200 000 по-евтино на болницата.

Втората поръчка е от 5 март 2013 г. При нея търновската болница е възложила ремонт за 260 000 лв. на русенско дружество, чийто управител преди това бил назначен от д-р Гецов за зам.-шеф в стационара. Финансов одит от 2015 г. пък констатира близо 100 000 лв. вреди на болницата, а документите бяха дадени на прокуратурата.

Разследванията за злоупотреби в болницата във Враца започнаха най-рано. За нанесените й щети от 12,8 млн. лв. е обвинен зам.-министър.
Разследванията за злоупотреби в болницата във Враца започнаха най-рано. За нанесените й щети от 12,8 млн. лв. е обвинен зам.-министър.