Грижата за оралното здраве на децата започва още от бременността. На зъболекар се отива още с пробива на първия млечен зъб

Недостиг на зъболекари има в Североизточна България, основно в Шумен, Разград, Търговище и Добрич. За сметка на това пък стоматолозите в София са почти три пъти повече от средното за страната. Това отчетоха от Български зъболекарски съюз на пресконференция по повод световния ден на оралното здраве 20 март.

За да се отвори стоматологичен кабинет, е нужна инвестиция от 80-100 хил. лв. "Когато населението в едно село е например под 1000 души, там зъболекарят, ако отвори кабинет, е фалирал още преди това“,  каза д-р Николай Шарков, председател на съюза. Така той обясни липсата на зъболекари в малките населени места.

Според него този проблем може да се реши с отварянето на социални кабинети, чието оборудване да се плати от общините. Досега обаче нито една община не е поела такъв ангажимент.

От друга страна, у нас има свръхголям брой зъболекари. В Европа на 1200 души население се пада по 1 и това е минимумът, за да има адекватна медицинска практика, обясни д-р Шарков. В България обаче 1 зъболекар е на 800 души, а в София, Пловдив и в големите градове - на 300 души. По тази причина и в тези населени места има скрита безработица при стоматолозите.

Първото посещение при зъболекар трябва да бъде с пробива на първия млечен зъб, което е около 6-ия месец. Но грижата за оралното здраве на децата започва още от бременността, казаха специалистите. За тази цел в основния пакет дейности, който се покрива от здравната каса, те са осигурили да има и преглед за бременните, на който зъболекарите да ги посъветват каква орална хигиена да поддържат до раждането.  

"Кариесите и парадонтитите са предотвратими и обратими. Те, както и всички орални болести, са поведенчески и са свързани с навиците, храненето и обучението на децата", посочи проф. Милена Пенева, ръководител катедра "Детска дентална медицина" в МУ - София.