Д-р Емилия Бенова

Много хора страдат от сенна хрема, причинена от прашеца на някои растения. Освен сезонната сенна хрема, съществуват и други видове алергична хрема, които може и да не са толкова силно изразени, но са упорити. Има хора, чувствителни към пуха във възглавниците, към кучешка козина, към домашен прах или към много други вещества. При такива целогодишни алергии детето обикновено непрекъснато е с хрема или със запушен нос и диша през устата. Хроничното запушване на носа може да направи алергичното дете по-податливо на инфекции на синусите. Когато вятърът носи цветния прашец във въздуха, хора със сенна хрема започват да кихат, носът им се запушва, получават сърбеж и хрема.

Някои получават сенна хрема през пролетта, защото са алергични към прашеца на определени дървета. Ако детето всяка година по едно и също време има хрема и сърбеж в носа, които продължават със седмици, трябва да се консултирате с лекар. От вида на вътрешната повърхност на носа и от кожните проби с предполагаемите видове цветен прашец лекарят ще определи към какво е алергично детето.

При всеки отделен случай лечението и мерките са различни и зависят от причинителя. Ако е гъши пух- сменете възглавниците. Ако е кучешка козина - може да се наложи да се откажете от кучето и да го замените с друго домашно животно. Препоръчително е да "оголите стаята", за да се събира по-малко прах, особено, ако симптомите се проявяват през нощта или сутрин при събуждане. Трябва да приберете завинаги килимите и завесите и да миете стаята всеки ден. Наложително е да изнесете от стаята всичко вълнено и плюшените играчки и да купите специални калъфи за дюшека и възглавницата, които не пропускат прахили да използвате възглавница и дюшек от дунапрен или брезентово походно легло без възглавница.

Лечението може да се състои от серия от инжекции, които се слагат в продължение на дълъг период от време. Възможно е лекарят да предпише лекарство за временно облекчаване на състоянието. Обикновено алергичните прояви са изключително упорити и не могат напълно да се отстранят. Трябва да се задоволите с частично подобрение. Ако не се вземат мерки навреме може да се стигне до бронхиална астма.