Загубил зрението си, докато приготвял бомбичка за Нова година

Слепец е един от най-добрите физиотерапевти в София - 36-годишният Димитър Бисерков прави чудеса с ръце. Той загубил зрението си на 17-годишна възраст, ден преди Нова година. Правел бомбичка, но тя гръмнала в лицето му.

"Понякога забавните неща се превръщат в най-лошите," казва Бисерков. По спешност го оперирали, но неуспешно. Операциите му вече са 6, но резултат все още няма. "Не спирам да правя опити, за да върна зрението си на едното око, защото за другото няма шанс - казва Димитър. - Имам 2 интервенции у нас, 2 в Белгия и 2 при руския офталмолог Ернест Мулдашев." Последно изпраща документи в Ню Йорк, но оттам го съветват да изчака.

Казва, че му е било изключително трудно пак да заживее пълноценно. "Минах през затваряне в себе си и всичко останало. Но приятелите и семейството ми не ме оставиха и благодарение на тях си стъпих отново на краката. Трябваше ми много време, за да реша какво да правя занапред."

Травмата прекършва мечтите му. От дете искал да стане международен шофьор. Записал се на курс точно преди да изгуби зрението си. "Това исках тогава, но явно животът не бе на същото мнение. Той ни насочва, а ние сме само изпълнители", обобщава Димитър.

Научил, че има обучение за незрящи физиотерапевти в медицинския колеж "Йорданка Филаретова". "Опитах, но първата година не ме приеха, защото не бях подготвен. През следващата 2005 г. влязох без проблем."

В колежа се запознава с други незрящи, които му помагат. "Научиха ме да се движа с бастун из София. Преди това изобщо не знаех как става. Беше много трудно, докато пречупя самия себе си, за да ходя сам по тротоара."

За 2-3 месеца свикнал. "Научих София като инфраструктура и като организация на движението. Беше сложно, а в началото беше и забавно. Те ме водят някъде, а аз не знам къде ходя."

Доволен е, че се справя и с технологиите. "Адаптирам се. Имам компютър с говорещ софтуер. Взех си телефон с тъчскрийн и сега се боря и с него. Записах се на такъв курс в Съюза на слепите. Странно е."

"Завърших през 2008 г. и веднага започнах работа в отделението по физиотерапия във ВМА. Вече 9 г. съм тук и продължавам да се развивам." Бисерков казва, че в началото се притеснявал дали се справя добре. "С времето това се се изчисти. Бързият ефект от работата ми помогна най-много и започнах да усещам удовлетворение от постигнатото с пациентите."

Бисерков прави само частични масажи, които траят 15-20 минути. "Повечето проблеми в гръбнака изискват няколко процедури - 3, 5 или 10. Нужни са поне 3, за да се види какъв е проблемът и как да се овладее. Те обикновено не са от вчера за днес, а се трупат с години."

"Една колежка лекар дойде наведена при мен, но си тръгна изправена, разказва Димитър. Това ми достави удоволствие. Пациентката, която чакаше отвън, остана изумена, защото я видя как влезе и как излезе."

Някои пациенти после го спират на улицата, за да го поздравят. "Разказват ми с какво съм им помогнал. Това е наградата ми."

Според терапевта малцина реагират на факта, че ще ги масажира слепец. "Губейки едно сетиво, е естествено да се развият всички останали. Аз си го обяснявах с изострена сетивност. Но осъзнах, че при загубено зрение чувствителността на ръцете се увеличава, развиват се обонянието и слухът. Това е нужно, за да се движа в пространството."

Той иска да става все по-добър в професията си. "Имам стремеж да създам терапия, която да е систематизирана, насочена и най-вече обяснена. Затова ще ида на курс за масажи в Германия, за да съм наясно с последните изследвания."