Бадемовото дърво (Prumus amygdаlus) е едно от най-старите орехоплодни растения в света. В Западна и Средна Азия се отглежда от 6000 години. Като храна бадемите са били тачени и в древна Гърция и Рим.

Те са около 40 вида. Дивият е горчив и все още се среща в Кавказ и Средна Азия. Някои видове растат и в Европа, но Калифорния е най-големият производител на бадеми в света. В България на по-топлите места вирее обикновеният бадем Amуgdаlus communis. Горчивият е по-рядък.

Бадемовото дърво стига от 3 до 8 м височина. Цъфнало е прекрасно и поетите го възпяват. Тогава цялото се отрупва в светлорозови цветчета.

Ядките на бадема са едни от най-богатите на хранителни вещества. Мазнините в тях са до 60%, т.е. бадемът е много калоричен - 100 г ядки дават 630 ккал. В тях има повече ненаситени киселини, отколкото в орехите. Белтъчините са 20%, има и по малко калий, фосфор, калций и магнезий и витамини С, Е и РР.

Горчивият бадем съдържа гликозида амигдалин, който е силна отрова. Той обаче се изпарява при топлинна боработка и после бадемът е безопасен. Въпреки това горчиви бадеми не бива да се дават на деца.

В кулинарията със сладки бадеми се правят торти, бонбони, шоколади, халви и др. С пресоване от тях се извлича ценно масло. В кухните на Китай и Индонезия с бадеми подправят ориз, меса, птици и риба, особено пъстърва. В Европа домакините правят от бадеми ликьор с незаменим аромат и вкус. В продуктите за кекс една немска домакиня към чашата млени бадеми винаги прибавя и горчив “на върха на ножа”.

Още Авицена препоръчва бадеми за лечение на женски болести. От тях са се правили галенови препарати за очистване от лунички. Днес във фармацевтиката горчивото бадемово масло се използва за инхалации, емулсии и мазила. Действа добре на бъбреците, жлъчката и при гинекологични проблеми. Бадеми се дават на деца като слабително средство. Счукват се няколко ядки на каша и се заливат с чаша прясно мляко. И обратно, затягаща е отварата от кората на клонки на сладкия бадем.

Бадемови ядки се препоръчват при малокръвие, при задръжка на ръста у децата и срещу киселини особено при страстните пушачи.

С бадемови черупки се ароматизират коняци, ликьори, коктейли и други напитки. От тях се получава и активен въглен. С бадемовите трици пък се правят маски за лице. Те са особено ефективни с бадемово мляко и масло при суха кожа.

Заради малкото вода в бадемите (6,4%) те са доста трайни. Несчуканите издържат дълго, без да променят вида и да изгубят качествата си. Ядките се запазват добре в стъклен съд или платнена торбичка на стайна температура.