На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева,

Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница

Голяма част от хората имат брадавици в някакъв период от живота си. Брадавиците по кожата са в повечето случаи доброкачествени образувания, които се предават при контакт на кожата с кожа или заразени повърхности. Брадавиците са над 150 вида, но само някои са наистина опасни. Най-често се развиват т.нар. обикновени брадавици, разположени по пръстите, ръцете, лактите и колената. Обикновените са с различна големина, плътни, постепенно нарастват и повърхността им е с вид на карфиол. Вътре в обикновените брадавици нерядко се виждат черни точки. Повечето пациенти смятат, че те са “корените” на брадавиците. Медицинските факти са съвсем различни. Черните точки са малки кръвоносни съдове, които се намират вътре в самата брадавица. Няма смисъл от разчопляне и отстраняване - това само може да доведе до нараняване на кожата и белези.

Други основни видове брадавици са плантарните (по длани и ходила), филиформените (много тънки светлокафяви нишки по клепачите, около носа и устата) и плоските (малки гладки възелчета с бледо-розова или жълтеникава повърхност по лицето и гърба на дланите).

Не може да се говори за истинско предпазване, защото това би означавало да живеем в един стерилен свят. По-скоро трябва да се постараем да намалим риска от предаване на папиломния вирус, който причинява брадавиците. Необходимо е да се спазва добра хигиена и най-вече е важно кожата да е здрава, хидратирана, без драскотини и по-сериозни наранявания. Опасен е и навикът да се изгризват ноктите или кожичките около тях. Със зъбите се създава “входна врата” за инфекция с множество вируси и бактерии, като едни от най-честите “гости” са папиломните вируси на брадавиците. Предпазна мярка е и употребяването на чисти, изпрани и изгладени кърпи в баните, сауните, басейните и фитнес салоните. На такива места е уместно носенето на собствени джапанки. При необходимост от използване на пемза, ножица или пила е задължително дезинфекцирането им, като се препоръчва индивидуален комплект.

Около 66% от брадавиците изчезват за 2-3 г. В повечето случаи е трудно да се чака толкова време. Според вида на брадавицата се препоръчват средства, съдържащи висок процент салицилова киселина, трихлороцетна киселина, подофилин, криотерапия, електрокоагулация, лазери. Всеки метод има предимства и недостатъци. За най-ефективен се смята лазерът с активна среда въглероден двуокис. При приложението му брадавицата “се изпарява” и на нейно място остават червенина и лек дискомфорт, който изчезва за няколко дни. Алтернативното лечение включва и методи от народната медицина - растителни екстракти, прополис, ехинацея, масло от чаено дърво, препарати с алое. Изборът е богат, но е добре да се посъветвате с лекар, който да постави правилната диагноза и да посочи лечение.