Да, но не повече от 1-2 чашки дневно

След анализ на влиянието върху човешкия организъм на различни храни (а също плодове, зеленчуци и ядки), учени установиха, че ползата от тях е по-малка, отколкото от 1-2 чаши кафе.

“Антиоксидантите в тази напитка могат да се противопоставят на заболявания като диабет и успешно да се борят със свободните радикали, разрушаващи структурата на клетките”, пишат учените в Journal of the American Board of Family Medicine.

Антиоксидантите са естествени съединения, които пречат на окисляването на активните вещества в клетките на организма.

Пиенето на кафе в умерени дози намалява риска от развитието на различни болести, особено на свързаните с действието на химичните, физичните, радиационните, бактериологичните и други фактори на околната среда.

Интересен е още един факт от изследването - еднакво полезни са и кафето с кофеин, и безкофеиновото.

Според статистическите данни дневно човек приема средно 1299 мг антиоксиданти от кафето (като изпива 1,64 чаши кафе).

Най-близкият негов “съперник” е чаят - в една чаша чай се съдържат 294 мг. Следват бананите (76 мг), зрелият боб (72 мг) и царевицата (48 мг).

Учените посочват и препоръчителната дневна доза кафе - чаша и половина, и предупреждават, че то не бива да замества останалите необходими за организма продукти.

Това не е първото изследване за ползата на кафето.

Преди време японски учени доказаха, че една чаша кафе дневно намалява риска от рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и диабет.

Но специалистите смятат, че прекаляването с кафе причинява сърдечни проблеми и безсъние и вдига кръвното.