На различни мнения са дали в условия на лимити така да се оперират само онкоболни, а доброкачествените тумори да се махат с други лапароскопски методи.

Клиничната пътека за роботизирана хирургия трябва да е запазена територия за онкологични операции, препоръчва чл.-кор. на БАН проф. Григор Горчев, който преди 10 г. въведе операциите с робота “Да Винчи” . С медицински аргументи и настойчивост екипът успя да убеди здравната каса да поеме скъпото лечение. 

“Оказа се, че незнайно как обхватът на клиничната пътека е бил разширен и с робота от миналата година се оперират миоми, кисти и други доброкачествени образувания, които може да бъдат лекувани щадящо с други лапарасокопски методи, които струват 10 пъти по-малко, без от това да страда качеството на лечението. Промяната дава възможност за източване на здравната каса, а в същото време

лишава

жени с рак

от възможност

да се лекуват по клиничната пътека - обясни пред “24 часа” известният АГ онкохирург. - По цял свят роботизираната хирургия е насочена към онкологичните заболявания и така е редно. При нас също по професионално убеждение и морал се оперират само раково болни, за разлика от други места в страната. Страхувам се, че в резултат на това може да се стигне до печалния опит на Румъния, където поради лош опит вече изобщо не се поема роботизираната хирургия.”

8000 лв. дава

касата за

роботизираната

хирургия, а за

стандартна

гинекологична -

600 - 800 лв.

Разликата може да се окаже изкушаваща “Да Винчи” да се използва и в случаи, при които без компромис рутинно се прилагат други лапароскопски, щадящи техники. Това предупреди в писмо до здравната каса, министъра на здравеопазването и лекарския съюз плевенският екип.

“Отникъде не последва отговор. Нищо! Нещата остават без промяна”, каза вчера проф. Горчев.

Първото документирано използване на хирургическа процедура, подпомагана от роботи, е през 1985 г., когато роботизирана хирургическа ръка се използва за деликатна неврохирургическа биопсия. Развиването на технологията продължава и през 2000 г. е одобрена за използване в практиката първата роботизирана хирургическа система “Да Винчи”.

Основното предимство на роботизираната операция пред лапароскопската хирургия е, че

хирургът вижда

оперативното

поле 3-измерно,

а софтуерът на апаратурата дава възможност за по-прецизно управление на движенията с изключително висока разделителна точност в сложни или малко достъпни зони.

Предимствата при онкологични операции са плюсове и при други по-особени случаи или индивидуални особености на пациентите, изтъкват от болниците, които използват робот асистирана технология.

Освен двата робота “Да Винчи” в Плевен, у нас работят още 2 в София - в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и в болница “Доверие”.

Разширяването на индикациите за високотехнологична, асистирана с робот гинекологична хирургия, позволяващо хирургия при доброкачествени образувания на женската репродуктивна система, е въведено с решение на Министерския съвет, коментираха от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. На запитване на “24 часа” оттам отговориха, че от началото на използванено на системата - октомври 2017 г., до средата на февруари чрез асистирана с робот хирургия са

оперирани над

40 пациентки,

повече от 1/3 -

с онкологични

заболявания

на органите на репродуктивната система.

“В направление урология въпреки липсата на клинична пътека и необходимостта пациентите сами да покриват разходите чрез роботизирана хирургия са лекувани 10 пациенти със злокачествени заболявания, 8 от които с рак на простатата. Извършена е 1 частична бъбречна резекция, както и една робот-асистирана цистектомия с изграждане на пикочен мехур – процедура, която е уникална не само за страната, но и за региона. Твърденията за източване на НЗОК чрез роботизирани операции би следвало да са подкрепени с доказателства, за да подлежат на сериозен публичен дебат.” Екипът изтъква, че “интересът на българските пациенти и на здравната система изисква достъпа до тази високотехнологична хирургия не само да не бъде ограничван, а да бъде разширен, като се даде възможност за реимбурсиране и в други хирургични направления, каквито са урологията, коремната и гръдната хирургия например.” От болницата са изпратили становището си до НЗОК.

Изпълнителният директор на “Доверие” д-р Димитър Гугутков изтъква сходни съображения. Добави към аргументите, че роботизираната хирургия дава предимства при

доброкачествени

тумори на хора

с екстремно

затлъстяване,

каквито случаи в болницата имат, както и при дълбоки, недостпъпни по друг начин ендометриози при млади жени или пациентки с много големи миоми. По думите на директора за изминалата година в “Доверие” са направени общо 250 операции, 50-60% от тях по клиничната пътека, останалите - платени от пациентите, предимно с урологични проблеми.