Периодът, в който неврозите и шизофреничните психози, съпроводени с агресия, се обострят, започва от края на февруари и продължава през целия март.

Пролетната изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологични фактори. Денят нараства и се увеличава слънчевото греене. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система. Активизират се хормоналните процеси и организмът отслабва поради изчерпването на витамини и микроелементи през зимата.

До изостряне на нервите водят и хроничните заболявания и психични разстройства. Те водят до опасно поведение, без да е ясно кога ще се отключи то. Тези състояния могат да се сравнят с облаците на небето, които всеки момент променят формата си.

Ето защо разстройствата са трудни за прогнозиране, а лечението - още по-трудно.

Основна причина за нарастване броя на психичните заболявания е постоянният стрес. Страхът за бъдещето, тежкото икономическо положение, агресията са изпитание за психиката. Тревогата, откритият или прикрит гняв влияят на настроението, чието нарушение може да доведе до проява на агресия. Тя може да бъде насочена както към самия човек, така и към околните.