Наскоро с изненада разбрах от лекар, че съм действала неправилно при първа помощ за изгорено, а следвах наученото от лекар преди години. Има ли нови правила, пита читателка на 48 г. от София. 

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравето. 

Може да ги задавате на телефон

02 942 25 62

и чрез имейли

[email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

Ето отговорът на проф. Надежда Гаврилова, дм, началник на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в “Пирогов”, за оказването на първа помощ: Някои често използвани практики за даване на първа помощ днес се оказват безполезни и дори опасни и увреждащи. Логиката е да се спрем на някои от тях в зависимост от честотата, с която се налага да ги прилагаме. Но с оглед на най-студените дни, които преживяваме за тази зима, е редно да дадем предимство на сезонния риск

измръзване

Най-често от него са потърпевши крайниците и особено пръстите, които по обясними причини бързо губят топлината си. Не се опитвайте да ги разтривате грубо и енергично. В зависимост от степента на поражение кръвоносните съдове стават по-чупливи. Груби движения биха могли допълнително да усложнят термичната травма. В тези случаи

затоплянето

трябва да става

постепенно

и плавно. И дума не може да става за разтриване със сняг, какъвто съвет може да се чуе от неспециалисти. В рамките на първата помощ добър вариант е да увием ръцете на пострадалия във вълнен рехав плат – например шал, и ги затоплим с издишания от нас въздух.

При рани

Не промивайте раната със спирт или йод. И двата разтвора са изключително силно дразнещи за наранената повърхност и са силно болезнени, особено 90-градусов спирт.

Много хора на средна възраст ще си спомнят, че с йод са им промивали раните в детството. Тук е важно да се уточни, че ако се използва спиртен разтвор на йодна тинктура, с нея може да се третира полето около самата рана, до външния й ръб. В никакъв случаи не се налива йодна тинктура в раната. Имали сме случаи, при които е направена

превръзка,

обилно напоена

с йод, която

доведе до

тежко химическо

изгаряне. По тази причина дори в болничните заведения вече много години се използва воден разтвор на йод, който е безопасен и почиства добре.

Риваноловият разтвор, с който също доскоро са промивани раните на хиляди подрастващи, даде много алергични реакции и по тази причина вече няма място в домашната аптечка.

Читателите трябва да знаят, че при нараняване е добре

първичната

дезинфекция на

кървяща рана

да се извърши с

кислородна вода

Ако в момента не е на разположение или се окаже с изтекъл срок на годност – той е твърде кратък, много по-добре е раната да се измие обилно с чиста течаща вода.

В зависимост от причината за нараняването до 24 часа личният лекар трябва да препоръча ваксина против тетанус.

При изгаряне

Първата помощ при изгаряне трябва да е насочена към охлаждане на изгорената повърхност и промиването й с чиста вода. След това

чист текстилен

материал се

намокря обилно

с вода и с него

се покрива

изгорената тъкан

до пристигането на медицинския екип. За целта може да се ползва парче чист плат, част от дреха и други подходящи за целта подръчни материали. Независимо от големината на поражението, ако то е в областта на лицето, главата, шията, големите стави, в слабините, консултацията с лекар специалист е задължителна.

Химикали или

чуждо тяло

в окото

Ако химически агент или чуждо тяло попадне в очите, е особено важно те да бъдат обилно промити с чиста вода възможно най-бързо.

Никога

не се слагат

превръзки,

защото по този начин човек може да загуби зрението си.

При ужилване

и ухапване

При ужилване от насекомо покрийте мястото с парченце лед, увито в чиста тъкан. Ако имате в дома противоалергичен крем, може да намажете с него.

Ако ухапването е по лицето, устните, в устната кухина или е повече от едно, незабавно потърсете лекарска помощ.

Не се опитвайте

да отстраните

кърлеж сами,

за тази манипулация потърсете медицинско съдействие, за да е сигурно, че паразитът е изваден цял. При погрешно третиране може да се скъса и част от него да остане в тялото, а с това - и рискът от инфекции.

Висока

температура

Абсолютно погрешно е при болен с висока температура да го завиете с три одеяла, за да се изпоти. Особено при малките деца подобни действия могат да повишат допълнително и без това високата температура и да станат причина за фебрилен гърч. В тези случаи е необходимо да се вземат мерки в противоположната посока.

Когато температурата е над 38 градуса, болният трябва да бъде охладен – завивките се махат от него и остава с леки дрехи от естествени материи, които да не възпрепятстват топлообмена.

При температура

над 39 градуса –

охлаждане с

мокри кърпи

в областта на

подмишниците,

слабините

и шията,

откъдето минават магистрални кръвоносни съдове. Не е необходимо кърпите да се мокрят с оцет и други подправки.

Безсъзнание

Когато човек изпадне в безсъзнание, независимо по каква причина, масово всички се опитват да му отворят устата, за да не си глътне езика.

При насилствените опити да се разтворят двете челюсти може да се счупи зъб или клатещ се зъб да изпадне в устната кухина и оттам да влезе в трахеята и да предизвика задушаване. На хора, които не са в съзнание, не им се поставя нищо в устата, не им се дават течности точно заради липсата на защитни рефлекси като преглъщане и откашляне и възможността за аспирация – попадане на материи в дихателните пътища.

Когато болният е

в безсъзнание,

но със запазено

дишане, е

достатъчно да

бъде обърнат

странично

наляво

в стабилно положение. По такъв начин събралите се секрети ще изтекат навън, а дихателните пътища ще бъдат предпазени от аспирация.

Ако човек е в безсъзнание и няма собствено дишане, трябва главата му да бъде умерено сгъната по посока на гърба. В тези случаи езикът, който до момента е затварял дихателния път, се изтегля напред и нагоре и достъпът до въздух се възстановява. Ако до 5 секунди след това пострадалият все още е без дишане, незабавно започваме обдишване – уста в уста и непряк сърдечен масаж.

Епилептична

криза

При хора с епилепсия може да се случи да изпаднат в гърч на всяко място и във всеки момент от ежедневието. Запомнете: докато трае пристъпът, пазете човека да не се нарани. Може да обхванете главата му с ръце и да го обърнете настрани. След като гърчът премине, го настанете в удобна за него поза – легнал или полуседнал, на тихо и спокойно място. Не му създавайте излишни дразнения с въпроси “Чуваш ли ме?”, “Колко пръста виждаш?” и други подобни, или като му светите с телефона в очите.

Повикайте линейка и изчакайте на място. Ако човекът се възстанови напълно в рамките на 15-20 минути, може да го закарате до болница и с обикновен автомобил.  Принцесата на Монако Шарлийн, посланик на добра воля в Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, показва основни правила за първа помощ на деца.

Принцесата на Монако Шарлийн, посланик на добра воля в Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, показва основни правила за първа помощ на деца.

Катастрофа

Когато сте очевидци на пътнотранспортно произшествие с пострадали, им окажете помощ, но при спазване на правила, които гарантират, че не им вредите. На първо място обезопасете терена на инцидента. Така ще предпазите себе си и пострадалите от преминаващите в близост автомобили. Огледайте се колко са пострадалите хора или поне колко автомобила участват в катастрофата - това ще помогне на диспечерите да определят броя на линейките и екипите, които ще са нужни. Опитайте се да дадете най-конкретно описание на мястото. Помага използването на навигационните апликации от смартфона. Никога не затваряйте телефона първи. Спешните медици може да ви дадат ценни съвети как да действате. Опитайте се да влезете в контакт с пострадалите.

Не местете

ранените, ако

не е крайно

наложително

- като например при разлив на гориво или ако пострадалият лежи на пътното платно. Хората, които са в безсъзнание – при запазено дишане и наличие на пулс, обърнете настрани. Ако има човек без дишане и пулс, го поставете на твърда равна повърхност и започнете сърдечен масаж – 30 поредни компресии по средата на гръдната кост, след това 2 обдишвания в устата на пострадалия, като през това време сте притиснали плътно двете му ноздри с пръсти. За сърдечния масаж най-важното е да се прави 

винаги точно в

средата на

гръдната кост с

честота около

100 в минута

и след всяко притискане да оставим гръдния кош да се разгърне до началната позиция. Това е напълно постижимо, човек с опит може да извършва и около 150 “клика” за минута. Съотношението обдишване - сърдечно притискане е 30 притискания към 2 обдишвания. Честа грешка е притискането да не е точно върху гръдната кост, а резултатът от това може да е счупени ребра.

Ако не знаете как да извадите по правилен начин човек от катастрофирала кола, по-добре не го правете. Така може да му навредите повече – да разместите счупване в областта на гръбнака с последваща парализа или да предизвикате масивно кървене.

Кървене от рана

Поставянето на турникет, колан, въже или други подръчни средства над кървяща рана е грешка. Подобно кръвоспиране се прави само в случаите на артериално - пулсиращо, масивно кървене. Като основното правило е да се напише на бележка в колко часа и минути е поставено пристягането.

Турникетът

да се отпуска на

15-20 минути до

леко напояване

на превръзката

с кръв

В противен случай крайникът ще исхемизира и ще трябва да бъде ампутиран.

В останалите ситуации при кървене е достатъчна качествена превръзка върху раната и притискане с ръка върху самата рана или над нея.

Задавяне

Не са редки и житейските ситуации, в които трябва да помогнем на човек с попаднало чуждо тяло в дихателните пътища. Децата до 4-5-годишна възраст са най-застрашени. По тази причина на малки деца не трябва да им се дават ядки, таблетки, капсули и дребни играчки. При задавяне обикновено детето започва сподавено да кашля. Може лицето му да посинее и да загуби съзнание. Незабавно

обърнете детето

с уста към пода

и енергично го

потупайте в

горната средна

част на гърба

След това бръкнете в предната част на устната кухина, за да почистите чуждото тяло, ако е изпаднало от трахеята. При възрастните поведението е друго – тогава се прилага т.нар. хватка на д-р Хенри Хаймлих. Тя представлява няколко енергични притискания в областта на горния коремен етаж.

СНИМКИ: РОЙТЕРС