Появи ли се не точно болка, но неприятно опъване в слабините и там кожата е издута, но като легнеш, подутината изчезва - това е херния. От нея оправия няма и трябва да играе ножът. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Много е масова, получават я по-често мъжете, тъй като за тях е по-характерно да се изсилват - с тежести, във фитнеса или при напъване за изхождане. Херниите при жени са най-често заради родилни напъни.

Развитието на херния може да се спре за дълго време със специален пристягащ колан, но все пак се стига до операция. За година хирурзите в България правят около 7000 операции на ингвинални хернии, които по-често са едностранни. Някои са така занемарени, толкова дълго са отлагани, че кожата с "изсипаните" черва вече виси почти до колената.

Посредством медикаменти целият стомашно-чревен тракт се изпразва напълно преди операцията. С инжекция ниско между прешлените  болният се анестезира само от кръста надолу като при родилките. После хирургът прави икономичен разрез и натъпква изсипаното обратно в коремната ципа. Преди да зашие, може да покрие мястото със специално платно, което се абсорбира след няколко месеца или си остава завинаги. Платното пречи на повторно изсипване. Следват поне 24 часа пълен покой.

За пълно възстановяване след операция са нужни два месеца. Но и след това трябва да се внимава с вдигането на тежести. Прибирането на "изсипана" херния от лекар не дава пожизнен имунитет срещу повторно изсипване.

Първа седмица

Ден след операцията не ти дават да ставаш. После почва раздвижване. Първо сядаш в леглото и внимателно спускаш крака на пода. Доста трудно е да се минава от изправен в седнал и обратното. В първите дни може да имаш нужда от помощ. Не ходиш на работа и най-добре е да си прекарваш времето на дивана. Усеща се особен вътрешен натиск в слабините при ходене. Затова не ходи повече от 10 минути. Пазаруването да го прави друг.

Втора седмица

Натискът в слабините изчезва след 10-ия ден. Можеш да ходиш насам-натам, не и да се напрягаш физически до края на първия месец.

Четвърта седмица

Отиваш на контролен преглед и ти махат конците. Ако всичко е наред, започваш леки упражнения. Много полезно е плуването, но в бавно темпо. За тичане още е рано.

Шеста седмица

Вече може да се ходи бързо и дори да се подтичва. Тежести обаче не бива да се вдигат.

Осма седмица

Възстановяването е пълно. Може да се натоварваш физически, но не и да се пресилваш. Имай предвид, че след като се умориш за пръв път, на другия ден може да имаш мускулна треска.