Може и да се учудвате, но прахът не е главната причина за кихането. Прахът по пода или по рафтовете на библиотеката не те кара да кихаш. Това става едва когато си го вдишал, тоест когато нещо го е вдигнало във въздуха. Това нещо може да е:

1. Прахосмукачката

Ако не я почиствате редовно, прахосмукачката хвърля прах във въздуха. Това става, ако е задръстен филтърът й или ако торбичката за събиране на прах е пълна повече от 3/4. Филтърът трябва да се подменя през половин година, а торбичката да се изпразва или подменя и без да се е напълнила.

2. Течение

Киха се, когато някакъв механичен дразнител (прах, прашинки, влага) или студен въздух попадне в ноздрите и стимулира тройния нерв. Теченията вкъщи предизвикват дразнене на нерва и по двата начина едновременно.

3. Ваза с цветя

Макар и откъснати, цветята отделят прашец и той се разнася из цялата къща. Обърнете внимание кои видове цветя ви докарват алергична реакция и не ги носете вкъщи, дори и да са ви ги подарили.

4. Свещи и спрейове

Приятно е вкъщи да мирише на хубаво, но миризмата може и да дразни ноздрите. Спрейовете за освежаване на въздуха и ароматизиращите свещи понякога съдържат прекалено много парфюм. Ако кихате от тях, изберете по-лек аромат или сменете марката на спрея.

5. Меки играчки

В меките детски играчки се крият пълчища от акари и се задържа прах. В САЩ 20 милиона души имат алергии от тази симбиоза. Ето защо плюшените мечета, зайчета и т.н. трябва да се перат веднъж на 3 месеца. Трябва и редовно да се почистват с прахосмукачка.

6. Слънчева светлина

Причината да се киха от излагане на ярко слънце, все още не е разгадана, но явлението е факт. В случая чистотата и степента на запрашеност нямат нищо общо.

7. Фитнесът

При някои алергични хора кихането, сърбежът и образуването на секрет в носа се дължат на рязко физическо натоварване. Чак да зарязвате спорта не бива, но поне ще сте наясно защо кихате.

8. Тапицерии

Акарите се спотаяват и в тапицериите и покривките на меките мебели. И те трябва редовно да се минават с прахосмукачка. Най-радикалната мярка е да спите на легло без възглавници.

9. Завеса за баня

Ако не искате да вдишвате спори на плесени, мийте веднъж седмично завесата за баня с белина и хладка вода. Ако може да се пере, слагайте я в пералнята.

10. Климатикът

Ако не е работил дълго, преди да включите климатика на топло или на студено, старателно го почистете от прах. Всъщност климатикът трябва да се чисти на всеки три месеца.

11. Влажен въздух

Идалната влажност за жилищно помещение е 40%. Отконенията нагоре или надолу водят до по-трудно дишане. Прекалено сухият въздух пресушава лигавиците, а твърде влажният помага на акарите да се плодят бързо.