Дочакал е шанса за по-добър живот благодарение на изкуствено сърце, но то е временно решение.

Три дни след трансплантацията на сърце 31-годишният ни пациент, който дотогава живееше с изкуствено сърце, е добре, стабилизиран, диша сам, каза за “24 часа” кардиохирургът проф. Генчо Начев.

Това е 9-а операция у нас за замяна на изкуствено сърце с донорско и първа за тази година.

За наличие на дарен орган Изпълнителната агенция по трансплантация съобщила в ранните часове на 25 февруари. 41-годишна жена изпаднала в мозъчна смърт във Военномедицинска академия след фатално разкъсване на аневризма в мозъка. В тежкия момент близките са дали съгласие органите й да предоставят шанс на болни хора да живеят.

Аневризмите са патологични разширявания на част от кръвоносен съд. При тях стените на раздутата като балонче артерия от разпъването и все по-трудно удържат на налягането на кръвта.

Аневризми имат

4-6% от хората, често

за тях се разбира чак

при разкъсването им. Това намалява шанса за овладяване на критичното състояние. Около 30 процента от хората, получили кръвоизлив от спукана аневризма, не успяват да се спасят. Още толкова остават с тежки увреждания след инцидента.

Младият пациент на университетската болница “Света Екатерина” е бил сред най-належащите за присаждане - изкуственото сърце е временно решение при тежка форма на сърдечна недостатъчност. То не може да служи вечно. Затова хората с механични сърца са начело в списъка на очакващите орган.

Проф. Начев и екипът му са се събрали веднага след съобщението за донорската ситуация и в 3 часа са вкарали пациента в операционната. Малко преди 9 сутринта трансплантацията е приключила успешно.

Друг потенциален получател - също мъж с изкуствено сърце, е отпаднал по медицински причини.

В листата на нуждаещите се от ново сърце са 37 българи. Сред тях има и много млади хора - тежките сърдечни заболявания се подмладяват. От 2014 г. досега се присаждат между 4 и 9 сърца на година. Този вид операции са най-малък дял от всички присаждания на органи. Затова при напреднала недостатъчност се прибягва като временно решение до изкуствено сърце. Поне 5-има българи годишно минават на механично сърце до появата на донорско.

Благородният жест на близките на починалата във ВМА е дал шанс на още трима тежко болни.

В университетската Александровска болница бъбреците й са успешно присадени на двама мъже - 55-годишния Д. М. от Бургас и Д. Й., на 61 г. , от Шумен. Двамата са в стабилно състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, съобщиха от Александровска болница. Шанс за по-добър живот е получил и пациент на университетската болница “Лозенец”, на когото е присаден черният дроб.