В “Пирогов” вече има условия за положителни промени и развитиe. През 2018 г. ще са ни приоритет клиниките по неврология и гастроентерология. В по-дългосрочен план очаквам успех от работата ни с Техническия университет за иновативни 3D технологии в персонализираното лечение. Това казва проф. Николай Габровски - известен в Европа и по света неврохирург. Зам.-директор е по лечебната дейност на университетската болница за спешна медицина “Пирогов” и началник на Клиниката по неврохирургия. Национален консултант по неврохирургия към МЗ. За първи път облича бяла престилка като санитар в спешната болница, на която днес е един от членовете на ръководството. Медицинската специалност, на която се посвещава, е логичен избор. Баща му проф. Стефан Габровски е светило в същата област, дядо му – д-р Ганчо Савов, е сред създателите на военната неврохирургия у нас. Проф. Габровски завършва медицина през 1996 г. в София. В неврохирургията на “Пирогов” е от 1997 г. Специализирал е многократно в областта на невроонкологията и съдовата и гръбначна хирургия във Франция, Белгия, Германия, включително под ръководството на известния неврохирург проф. Жак Брочи. През 2012 г. е избран за наблюдател на борда на Европейския мозъчен съвет (European Brain Council), който работи в тясно сътрудничество с комисиите на ЕС, Европарламента, СЗО и др. институции и сдружения, ангажирани с проблемите на заболяванията на мозъка. Казва, че отдавна не брои влизанията си в операционната, но от екипа му изчисляват, че е направил над 5000 сложни операции, сред които и много иновативни.

- Проф. Габровски, от година сте зам.-директор по лечебната дейност на “Пирогов”, която за пациентите е най-важна, какво е новото за този период от мандата ви?

- “Пирогов” е голяма машина, която нито тръгва, нито спира лесно, затова и най-добрата промяна изисква време, за да се наложи и приеме. Началото е поставено – няколкогодишният проект за модернизацията на корпуса за деца ще бъде завършен този месец. Става отлично оборудвана и красива малка детска болница с хирургия, ортопедия и травматология, с работеща реанимация и всички удобства. Ако някой е влизал преди година, днес няма да познае мястото. Условията са изключително добри – каквито децата заслужават. Вижда се краят и на започнатите промени в приемното отделение със съвременна регистратура и място за действащ триаж. Така ще се разпределя потокът от пациенти и

ще се съкрати

времето за достъп

на пациентите

до най-добра медицинска помощ. Към края си е ремонтът на диагностично-консултативния център – отлична възможност за хората да търсят добрите специалисти на болницата не само по спешност, а и при хронични състояния и за планово лечение. Съвсем скоро ще заработи и нов скенер, два модерни ангиографа – за обезпечаване на кардиологията и за невроинвазивната ни структура. Обнови се апаратурата в някои от клиниките като урология и хирургия. Не е малко за 1 г. А за 2018-а се надяваме да може да се ремонтират клиниките по вътрешни болести и по изгаряния. Очакваме да се подобрят условията и да се модернизира апаратурата в операционните зали.

Нещата определено вървят напред. Показва го и фактът, че сме по-търсени - пациентите са се увеличили с 15% от миналия февруари досега.

- В организацията на лечението какво се променя?

- Съществената отлика на “Пирогов” е, че при нас постъпват и се концентрират някои от най-тежките случаи. Безспорно е, че лечението изисква отлична координация на специалисти от различни области, кадрова и технологична обезпеченост, т.нар. интердисциплинарен подход. През последните години добрите специалисти се пръснаха в различни болници и наличието на интегриран, интердисциплинарен екип е истински лукс. Радвам се, че в “Пирогов” все още имаме организацията и възможността да го прилагаме. Работим заедно със съдови хирурзи, с лицево-челюстни, с ортопеди, неврохирурзи. Сред последните примери са сложни операции на деца, които направихме с екипа по гръдна хирургия. На един етап работят и двата екипа и така спестяваме допълнителните операции със съпътстващия риск и стрес за детето.

- Какви са последните новини конкретно от вашата Клиника по неврохирургия?

- Стараем се да се усъвършенстваме с нещо всеки ден. “Пирогов” е уникална болница, място, в което предизвикателствата нямат граница. През последните месеци бих откроил две иновативни за страната операции, които направихме. Въведохме за първи път две нови хирургични техники за лечение на гръбначни заболявания, свързани с износване на дисковете, ошипяване и стеснение на гръбначния канал (остеохондроза). Едната е щадяща и много подходяща за по-пълни хора или за пациенти с намалена здравина на костите с името екстремно страничен достъп.

Използва се специален инструментариум и по много елегантен и бърз начин през минимален разрез се достига странично до междупрешленния диск и може да се осъществи подмяната му. Другата новост е т.нар. динамична стабилизация на гръбнака.

Голямото предимство при нея е, че стабилизацията обездвижва засегнатите прешлени само в определена посока – посоката, която предизвиква болка. Същевременно те остават подвижни в другите посоки на движение. Динамичната стабилизация намира място при лечение на прехлъзването на прешлените (листеза) и при някои случаи на стеснение на гръбначния канал.

Досега такива операции не бяха извършвани в България и сме радостни, че пациентите ни вече имат достъп и до тях. Те са необходими за лечението на определена група пациенти и дават нови, немислими доскоро възможности.

- Как се чувстват оперираните?

- Отлично. Казвам го уверено, защото, преди да разкажа за тях, изчакахме достатъчно време, за да видим добрия ефект от операциите. Интервенциите са още от началото на годината и сме повече от удовлетворени от резултата. Пациентите - също.

- Тези методи са повече въпрос на модерни импланти или на иновативни оперативни техники?

- И двете терапии стават възможни благодарение на този нов вид импланти, които за първи път се използват у нас. Но само те не са достатъчни, нужно е цялостно модерно оборудване и опит в различни неврохирургични техники. Осъществява се и интраоперативно проследяване на функционирането на нервите. Накратко – сложна, комплексна техника, но усилията си струват.

- Преди 20-ина години на операциите на гръбнака се гледаше като на голям риск, сега по-малко опасни ли са?

- Еволюцията в тази област е много голяма. Първо, неврохирургията натрупа огромен опит по отношение на оперативните техники. Второ – свидетели сме буквално на революция в имплантите през последните 15-ина години. Днес сме в началото на нов скок – разширяване на възможностите чрез 3-измерното принтиране, при което може да се създаде индивидуален имплант, перфектно адаптиран към нуждите на конкретния пациент. По този начин се осигурява възстановяване, което е най-близко до персоналната анатомия на пациента. Безспорно възможностите ни са несравнимо по-големи и нарастват постоянно, но най-важно е познаването на индикациите за приложение на конкретна техника. Не дали една хирургична техника е “модерна”, върхова иновация, а дали е най-точната, най-подходящата за дадения пациент в конкретното му състояние. Затова съветвам пациентите да се лекуват на места, на които се предлагат възможно най-много широк спектър от методи.

Ако един специалист

прилага само една

техника, ясно, че ще

лекува всички с нея.

Ако познава и работи по различни методи, ще съобрази избора си с най-добрите перспективи за успех при конкретния пациент и с възможностите за запазване на най-високо качество на живота му след лечението. Но това се отнася до хирургията по принцип – от нея има полза, когато е извършена навреме, при верните индикации и по правилния начин. Погрешно е както да се избързва, така и да се изчаква прекалено. Всяко лечение има своето място, своето време и своята индикация.

- Кои операции са по-сложни – на мозъка или гръбнака?

- Трудно е да се каже, предизвикателствата са различни, но и в двата случая са големи. Причините са много, на първо място, изключително сложната анатомия и слабите възможности за възстановяване на нервната тъкан. Поради това всяка грешка се наказва с тежки и трайни последици за пациента. Разбирате защо трябва да работим с микроскоп, специални, много фини инструменти и с максимална прецизност. В краниалната хирургия операторът се сблъсква с много сложната анатомия, плетеница от съдове, деликатни нерви и миниатюрни структури, които са жизненоважни. При гръбначната хирургия често се налага да се премахват здрави, хипертрофирали костни структури, за които се използват инструменти с голяма сила, а същевременно трябва да пазим фината, невероятно ранима нервна тъкан в непосредствена близост – гръбначния мозък и гръбначните нерви. Предизвикателствата са големи и при двата вида хирургия, но за мен в това е и

очарованието - наред

с трудностите носи

удовлетворение.

- Защо лечението на инсулта в България изостава в сравнение с успехите при инфаркта?

- Обективна причина е, че има много малко време за реакция при мозъчносъдовите инциденти – 3-4 часа от първите симптоми. За това време трябва някой да установи проблема, да се сигнализира, пациентът да стигне до съдов център, да се осъществи диагноза, да се направят много консултации, за да се прецизира най-правилното лечение и то да се осъществи.

“Пирогов” ще

инвестира с приоритет

в неврологията,

съществена част от която за спешна болница е лечението на инсулта – както при запушване на мозъчен съд, така и при кръвоизлив. В момента разширяваме състава на отделението по неврология и набираме специалисти с желание за работа, които могат да развиват направлението в пълния му обем от клинични и терапевтични възможности. Неврохирургията и неврологията са взаимно допълващи се и с разширяването на дейността ще можем да си сътрудничим по-пълноценно в интерес на нашите пациенти. Развиването на структурата е една от водещите ни цели за 2018 г.

- Да я наречем ли център за лечение на инсулт?

- Правилен израз, но покрива само за част от широката област заболяванията, които бихме искали да покрива отделението, а защо не и клиниката ни по неврология. Лечението на инсулти е важно, но целта е да има развитие и в останалите направления на неврологията. Надяваме се, че ще се случи, защото имаме много добре оборудвана неврореанимация, екипите работят на високи обороти и могат да предложат отлични условия за професионално развитие и работа в мултидисциплинарен екип.

Подобна амбиция за развитие имаме и за гастроентерологията.

- Как оценявате първата си година в ръководството?

- На човек винаги му се иска повече, но като цяло съм удовлетворен. Повечето предизвикателства, които съпътстват всяка генерална промяна в болницата, бяха преодолени по успешен начин. Ръководният екип се стикова, приобщиха се доста конструктивно настроени хора с желание за работа и развитие. Същевременно отпаднаха проблеми, които спъваха позитивната промяна. Вече има условия да се върви напред.

В по-личен план съм много доволен от работата на екипа в Клиниката по неврохирургия. Приобщихме млади амбициозни хора, въодушевени от възможностите да израстват в тази специалност и с този колектив, който през годините изградихме. Радостно е да видиш как за 5-6-7 г. младият лекар, избрал трудната област на неврохирургията, добива опит и самочувствие да поема отговорност да лекува самостоятелно.

Иска ми се да намерим сили и мотивация и да продължим да създаваме школа със съвременен, прогресивен начин на мислене, с отношение към професията, към специалността и към пациента.

- Какви цели си поставяте за близките години?

- Надявам се да се финализира и да влезе в практиката съвместният ни проект с Техническия университет за разработване и използване на 3D технологии. Те все по-широко ще участват в планирането на операциите, в изработването и използването на 3-измерни принтирани индивидуални импланти. Скъпо, предизвикателно, трудоемко, преди няколко години изглеждаше дори утопично, но вече имаме първи опити с тази технология. Това е бъдещето.