Студеният въздух често предизвиква главоболие и изостря хроничните възпаления

Д-р Емилия Бенова

Зимата не е сезон за плодови диети - на организма са необходими обилна закуска, топъл обяд (задължително трябва да присъства супата), а вечерята може да е в зависимост от предпочитанията.

Диетолозите препоръчват закуската да се състои от овесени ядки, които ще доставят в кръвта достатъчно въглехидрати, за да се произведе необходимото количество енергия, а горещият зелен или билков чай - за да бъде организмът бодър през деня.

Според народната медицина много добър имуностимулатор е комбинацията от 500 г смлени орехи, 300 г мед, 100 г сок от алое, сокът от 4 лимона и чаша алкохол-концентрат. Всичко се смесва и се разбърква добре. От получената смес се приема по 1 с.л. два пъти дневно преди хранене в продължение на 3 седмици.

Друго изпитано народно средство срещу студа е компресът с картофи, които се варят с кората и топли се поставят върху слепоочията и челото. Няколко минути върху слепоочията може да се подържи и лимонена кора. Нейните активни вещества подобряват кръвообръщението и тонуса на съдовете. Спиртната отвара от стрита лимонена кора притежава успокояващо свойство.

Активността на мозъка бързо се стимулира и от подправките. Джинджифилът и тамянът подобряват вниманието, а черният пипер, паприката и куркумата - мозъчното кръвообръщение.

Ако сте премръзнали и няма изгледи скоро да се приберете у дома, опитайте да се стоплите с един начин, достигнал до нас от тибетските монаси.

Вдишайте през носа въздух, затиснете с пръст дясната ноздра, а през лявата започнете да издишвате въздуха на малки порции. Ако повторите процедурата няколко пъти, може и да усетите ефекта от нея.