Над 70% от операциите в отделението се извършват безкръвно

533 пациенти с остри и хронични нарушения на дренажа на урината, остри хеморагии от пикочните пътища, възпалителни заболявания и състояния, травми, бъбречнокаменна болест, туморни образувания и др. са лекувани през 2017 г. в отделението по урология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Хоспитализираните са повече в сравнение с 2016 г., когато са били приети 497 болни според статистиката.

97% оперативна активност има отделението по урология в Търново, а над 70% от операциите се извършват ендоскопски. Съвременните постулати на урологията при наличие на апаратура и обучени специалисти предполагат точно безкръвно оперативно лечение при заболявания на простатата, бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища. На практика всеки от уролозите, работещи в областната болница, има опита да работи ендоскопски.

Преди дни в отделението бе прието 14-годишно момче, но най-възрастният пациент бил 100-годишен дядо с патология на пикочния мехур, който след направена му операция живял още 5-6 г.

“В този смисъл възрастта на пациентите ни не е от значение, важно е да помагаме, и то следвайки тенденциите и новостите в съвременната медицина и урологията в частност”, категоричен е началникът д-р Георги Баръмов. Той ръководи болничната структура от 2001 г. и притежава квалификации по ендоурология, спешна урология, детска урология, екстракорпорална литотрипсия и др.

Д-р Баръмов особено много държи на непрекъснатото повишаване на квалификацията на екипа. Затова няма международен форум в областта на урологията на Стария континент, на който да не присъства поне един от 4-мата уролози в МОБАЛ - Велико Търново. Утвърдена практика в структурата е провеждането на 3-месечни, а много често и ежемесечни обсъждания на новости от практиката, на по-сериозни клинични случаи и пр.

В отделението има програма за квалификация и продължително обучение на персонала, на която медиците държат, отделят време и лични средства за подготовка.

Урологията е медицинска специалност, която не търпи липсата на знания, тяхното поддържане и осъвременяване. Но и най-добрата подготовка на теория става практическо умение чрез работа, вярват специалистите.   Медицинската сестра Петя Иванова подготвя ендоскопската техника.

Медицинската сестра Петя Иванова подготвя ендоскопската техника.

Ендоскопът, с който уролозите работят в малката операционна зала в отделението, бил закупен преди 2 г. и позволява постоянно да бъде докомплектуван, което на свой ред ще разшири обема на дейностите. В момента екипът работи по 13 клинични пътеки и 2 клинични процедури.

Най-много оперативни интервенции уролозите извършват в областта на горни пикочни пътища - 31%, и то предимно при болни с уролитиаза - бъбречно-каменна болест. Втори по честота - 27%, са едноскопските процедури при патология в долни пикочни пътища. Тук попадат заболяванията на простатата (доброкачествени и злокачествени), камъни в долни пикочни пътища, стеснения на уретрата и др.

Все повече расте делът на пациентите с кървене от долни пикочни пътища поради все по-честото приложение на лекарства за разреждане на кръвта, отчитат специалистите. Трети по честота са операциите за лечение на мъжката полова система - 13%.

Съветът на уролозите към пациентите е да се диагностицират навреме чрез провеждане на редовни профилактични прегледи.

“Така и най-малкото патологично отклонение ще бъде хванато и лекувано навреме. Например ракът на простатата, който е “красивата приказка в урологията”. Ако се диагностицира навреме, преживяемостта на пациентите е много голяма”, обяснява д-р Баръмов.

Отделението в областната болница в Търново има второ ниво на компетентност. То разполага с 12 легла. Освен четиримата лекари специалисти високоспециализираната грижа осъществяват 8 медицински сестри и 4 санитари.

Д-р Михаил Пиперков, д-р Петър Петров, д-р Георги Баръмов – началник-отделение, и д-р Цветозар Цачев пред модерната апаратура в малката операционна зала в отделението