Учени изследват мозъците на възрастни хора с добра памет над 80-90 години, за да разкрият "тайните им" как поддържат ума си остър, предаде Асошиейтед прес.

Трудът на специалистите е благоприятна алтернатива на разочароващото търсене на нови лекарства против болестта на Алцхаймер.

Вместо това, "защо не измислим какво може да направим, за да постигнем максимума от нашата памет", каза неврологът Емили Рогалски, която ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго.

Части на мозъка се свиват с възрастта, което е една от причините някои видове памет постепенно да се влошават при повечето хора на старини, дори и да избегнат заболявания като болестта на Алцхаймер.

Оказа се, че при възрастните хора с добра памет мозъчната кора не се свива толкова бързо, колкото при останалите им връстници. След аутопсия на първите двама покойници от изследването беше установено, че при тях има и около 4-5 пъти повече неврони, които отговарят за вниманието.

Как били подбрани участниците в изследването? Те трябвало да имат млад ум в тялото на поне 80-годишен. Екипът на Рогалски раздал комплект тестове на над 1000 души, които си мислели, че ще се справят, и само 5 % от тях успели да преминат изпита. Главното изпитание за паметта било да чуят 15 несвързани думи и след половин час да възпроизведат поне девет от тях. Това е нормата за 50-годишен човек, но 80-годишните си спомнят само по пет. Някои от издържалите изпита си спомнили всички думи.

"Това не те прави по-умен", каза Уилям "Бил" Гъролник, който ще навърши 87 години следващия месец и се присъединил към изследването преди две години.

Той не отдава острия си ум на гените си, тъй като баща му развил болестта на Алцхаймер още след 50-годишна възраст. Бил смята, че дължи всичко на активността си. Той кара колело, играе тенис и воден волейбол. Поддържа социални контакти по време на редовните обеди и срещи с група мъже, която той организирал.