Световната здравна организация промени препоръките си за раждане и предупреди, че в света се извършват прекалено много цезарови сечения. Здравните експерти на ООН обявиха също, че бремените жени и родилките са подложени на твърде много медицински интервенции и че почти им е отнета думата по въпроса кога и как да родят.

Новата препоръка на СЗО отменя досегашното правило са темпо на нормалното раждане, според което разкритието на влагалището трябва да е с 1 см на час. Това изискване е "нереалистично", то е довело до твърде много излишни цезарови сечения, обяви СЗО в петък.

"През последните две десетилетия все повече и повече медицински интервенции са се предпримали без никаква нужда, например цезарови сечения и употребата на окситоцин за ускоряване на родилния процес. Има се предвид лекарството окситоцин, което се инжектира венозно на бременните, за да предизвика контракции и да ускори раждането.

Препоръката за разкритие с 1 см на час датира от 50-те г. на ХХ век и вече е остаряла. Изследвания в последните 15 г. сочат, че разкритието може да е по-бавно, без от това да се създава риск за родилката и за бебето, обяви СЗО.