Към сезонното отслабване на имунитета се добавя динамичното време - благодат за патогените, казва д-р Мария Праматарова, офталмолог в “Пирогов”.

В момента имаме много пациенти с херпес вирусни инфекции на очите. Вероятно причината за пика е не само понижен имунитет, а и променливото време от началото на годината, което прилича на микс от 4 сезона с чести затопляния, които улесняват размножаването на патогените. Това съобщи д-р Мария Праматарова, офталмолог в университетската болница за спешна медицина “Пирогов”. В началото заболяването прилича на “банален” конюнктивит, но е много по-сериозно и особено оставено без лечение може да се стигне до възпаление на роговицата.

Сред всички вирусни конюнктивити най-тежък е херпесният. Първите симптоми са зачервяване и болка в очите, лепкави секрети, замъгляване на зрението - оплаквания, които са характерни и за други очни заболявания. Ако причината не бъде установена с изследване на секрет, лечението няма да е насочено точно към виновния патоген и състоянието може да се утежни, обясни специалистът.

Човек се заразява чрез пипане на предмети, върху които е попаднал вирусът. Рискът се увеличава многократно по време на продължителни полети със самолет, наскоро имахме и такъв пациент, разказа д-р Праматарова. Тя обясни, че херпесните инфекции протичат много атипично. “Понякога започват от окото без характерния обрив по хода на нерва, а с парене и сърбеж без секрет, може да се надуе клепачът и обикновено хората си мислят, че им излиза ечемик. Важно е в този момент да не се отглага прегледът при очен лекар, за да се установи причината и да се започне лечение - не на сляпо с антибиотик, а с противовирусни средства.”