"Спорът е диалектика - има две страни. Аз, разбира се, не мога да определя кое точно е истината, но съм считал, че съм прав и съм искал да направя нещо, с което да помогна, в никакъв случай да навредя. Нека да стане дирекция към Министерство към здравеопазването или финансите отговорна за НЗОК и нещата ще бъдат много по-точни", каза шефът на Здравната каса проф. Камен Плочев пред БНТ.

"Изумен съм. Не знаем кой ни е началникът. Не разбирам защо министърът ми иска оставката", коментира още той.

"Аз не казвам "променете бюджета", а казвам "дайте да обсъдим". Така коментира шефът на НЗОК проф. Камен Плочев мистериозното писмо, което стана повод за исканата му оставка. "Притеснявам се, че ще почнат да връщат нуждаещи се пациенти в чужбина. Не искам актуализация на бюджета, а да се обсъди като въпрос".

Плочев заяви, че е обиден, но счита, че трябва да се намери начин да работят заедно.

"Проблемът не е дали аз ще си ида или ще остана. Не се чувствам виновен, нищо лошо не съм направил. Министърът на здравеопазването го направи политически казус", заяви Плочев. "Защо да търся опозицията относно въпроса, какво ще ми реши тя?", запита професорът в отговор на въпрос дали се е обърнал към левицата след искането на оставката му.

"Мъдро решение са взели колегите от ГЕРБ да седнем и да обсъдим нещата в диалог. Ще видим, аз съм готов да подам ръка на всеки, готов съм да работя", каза той и добави, че просто е искал да сезира за проблем и той да се коментира.

"Имаме единични случаи на отказване на безплатно лечение в чужбина - за 2016 г. те са 334, за 2017 г. - 332", допълни проф. Плочев.