Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления. И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои храни, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо. Други допринасят за обостряне на симптомите и е препоръчително да се избягват. Сред тях са белият ориз и пицата, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти.

Според експертите рафинираните въглехидрати като бял ориз, продукти от бяло брашно и картофени продукти като инстантно пюре стимулират възпалителните процеси.

Рафинираната захар също е свързана с освобождаването на цитокини - протеини, които се увеличават при наличието на възпаление или зараза.

Редица проучвания показват, че консумацията на наситени мастни киселини, източник на които са продукти като пицата и сирената, може да доведе до влошаване на артритните възпаления.

Сред продуктите, които допринасят за облекчаване на симптомите на артрит, са зехтинът, целината, дребните безкостилкови плодове, припомнят специалистите.