От врачанската държавна МБАЛ „Христо Ботев” са подали искова молба до окръжния съд за обявяване на нищожността на сключения анекс към договор за наем от страна на МБАЛ „Вива Медика”. Договорът за наем на сградата, собственост на държавната болница, с частното лечебно заведение е от 18 март 2009 г.

Въпреки действието на изрична забрана по Закона за лечебните заведения, през 2014г. е бил подписан анекс, за неправомерното удължаване до март 2023 г. На територията на държавна или общинска болница може да работи друго лечебно заведение само при условие, че извършва различни от нея медицински дейности. Както установи прокуратурата и разследване на „24 часа”, двете лечебни заведения осъществяват идентични дейности в четири отделения.

Преди дни частната болница „Вива Медика” спря работа и престана да приема пациенти, за което уведоми и регионалната здравна каса. Прокуратурата пък продължава проверката за законността на издаденото разрешение на „Вива Медика” от здравното министерство. Заради него вече бе повдигнато обвинение на бившия зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев . Според магистратите с подписаното от него разрешение на държавната болница във Враца са били нанесени щети за повече от 13 млн. лв.