Човек не обръща внимание, ако му се зачервят очите. Отдава го на умора, на простуда или даже на ветровитото времеОт какво се зачервяват очите. Всъщност очите се зачервяват по много причини. Най-честата е

конюнктивит,

причинен от вируси, бактерии или гъбички или резултат от алергия.

Но зачервените очи може да са симптом и на други болести - венерически или на ставите. Очните лекари вече си служат с израза Синдром на червеното око по аналогия със Синдрома на сухото око. При ясен симптом - зачервено око - причините може да са различни, а може и да са повече от една. Например вирусен конюнктивит плюс алергия към капките за очи срещу него. Смята се също, че зачервяването на очите е свързано с екологията. Във въздуха в големите градове има много вещества, които дразнят очите.

Малко сълзи

Очите се зачервяват не само от сълзите при плач, но и поради недостига им. Ако има някакво нарушение при производството на сълзи или пък се промени съставът им, резултатът пак е зачервяване на очите. Дори човек да е здрав, във втората половина от живота му съставът на сълзите вече не е същият както преди и те вече нямат същите защитни свойства. Тогава при контакт с дразнител - сух въздух, студ, пушек и пр. - сълзите вече не пазят очите и те се зачервяват.

Умора на очите

Ако всяка вечер след целодневна работа на компютъра очите са зачервени, офталмолог би предписал специални капки. Очите се уморяват пред монитора, защото при работа с компютър човек мига по-рядко. А тъкмо чрез мигането окото се смазва със слъзна течност. Без нея очите се уморяват. Докато при живо общуване с друг човек в действие влиза мимиката и мигането е доста често.

Освен това компютърът насища околния въздух с положителни йони и прахта, която се лепи около него, е заразена с тях. Тя лесно попада в очите и тогава вече има не умора на очите, а Синдром на сухото око (Компютърен визуален синдром).

При всякакъв проблем с очите трябва да се иде на лекар. Той ще ги види с микроскоп, ще огледа слъзните канали ще вземе т.нар. Проба на Ширмер и Проба на Норн, ще провери производството на сълзи и състава им и ще назначи капки. Както за лицето има много кремове, така и за очите има специален "крем" и това са капките. Те съдържат хиалуронова киселина и образуват защитна пелена.