Академици поискаха да я изхвърлят от университетите, лекарите, които я практикуват, са възмутени. Хората вероятно ще се лекуват като досега.

В която и голяма аптека в България да влезете, ще установите, че някой иска да купи хомеопатичен продукт. Също толкова вероятно е да чуете коментар, че това са пари, хвърлени за превърната в захарни топчета вода. А ако поразпитате фармацевта, ще ви разкаже парадоксални случки. Например много хора, които били убедени, че хомеопатията е безполезна, всъщност си купували такива продукти - без да знаят какво всъщност представляват, с единствения мотив, че “им помагат”. По наблюдение на аптекарите

сред купуващите

хомеопатия най-

много са бременните

и майките на

малки деца

с идеята, че така се лекуват без странични ефекти.

Призив на академици и член-кореспонденти на БАН към ректорите на медицинските университети да прекратят свободноизбраемото обучение по хомеопатия преди дни извади обсъжданията от тесните рамки на аптеките. Страните в спора си разменят аргументи с убеденост и претенция, че осветяват истината.

Хомеопатията е медицинска практика и философия, създадена в Германия през 1796 г., когато Самуел Ханеман излага открития от него метод. Днес е широко практикувана в много държави по света, а също така и ожесточено оспорвана.

Хомеопатията разглежда симптомите на заболяването като нормални реакции на организма, когато той се опитва да си възвърне здравето. Тя се основава на принципа, че лечението е въздействие на подобното върху подобно (Simila similibus currentur). Съгласно този принцип симптомите се третират с вещество, което при здрави хора предизвиква сходни симптоми. Названието на този тип лечение идва от от гръцкото homoeos - подобен, и pathos - страдание. Приема се, че даването на много малко количество от същата субстанция може да излекува заболяването.

Хомеопатичните продукти съдържат изключително разредени количества от природни вещества, които се използват за лечение на различни заболявания. Хомеопатичните лекарства се произвеждат чрез многократно разреждане и т.нар. потенциране или динамизиране - енергично разклащане. 

“Неприемливо е лъженаучните “принципи” на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията, да се предлагат за изучаване от студентите или дипломирани специалисти по медицина и фармация след задължителните курсове по медицинска физика, биофизика и химия. При това неизбежно възниква и морално-етичният въпрос: допустимо ли е дипломиран лекар да предписва за лечение на пациенти хомеопатични препарати, след като добре знае, че в тях практически липсва активно лекарствено вещество и ефектът им не е по-силен от ефекта на плацебо”, пише в обръщението до ректорите, изпратено от акад. Иван Юхновски и подписано от 62-ма учени.

“Мотивът е нарастващата агресивност на колегите, които се занимават с хомеопатия, и натрупването на доказателства, че хомеопатията почива на ненаучни позиции - обясни пред “24 часа” акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки на БАН, по специалност алерголог – имунолог, който над 50 г. се занимава с изследователска, диагностична и лечебна дейност. - За тези твърдения цитираме авторитетни научни институции, че хомеопатията трябва да бъде поставена под голям контрол, защото съвременните представи на химията, физиката, биохимията категорично отхвърлят твърденията й. А и практически няма данни дори за 1 проучване, публикувано в научно списание, което да показва ефект от тази практика.”

Хомеопатията се

разпростира в онези

30% плацебо ефект,

които може да бъдат

достигнати по

принцип от

всеки препарат,

твърди акад. Петрунов.

Плацебо ефектът е резултат на самовнушение, на автосугестия, че нещо те лекува, дори в него да няма медикамент.

“Ще цитирам Националния институт за здравеопазване на САЩ, който е категоричен, че хомеопатията не е ефективно лечение, че тя няма продукти, които да доказват някаква активна съставка и нейната сила - каза ученият. - Поради това, че не се знае какво съдържат, може да причиняват странични ефекти и лекарствени взаимодействия, а ключовите твърдения на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на съвременната наука. Отрицателно становище има и австралийската комисия за борба с лъженауката и фалшификациите, комисия на Руската академия на науката, Научният консултативен съвет на европейските академии. Всички те казват, че не са известни заболявания, при които хомеопатията има лечебен ефект, надхвърлящ плацебо ефекта. Ние искаме да информираме обществото за тези авторитетни становища, нещо което е наш професионален и обществен дълг като учени. Всеки може да се лекува с каквото реши, не можем да спрем никого да разчита на хомеопатия, но моралното е хората да бъдат информирани.”

Не съм правила

двойно слепи

проучвания, а съм

се убедила от ефекта

при детето ми,

то е бебе и

няма как да

си внушава,

коментира майка след публикация с подобни аргументи на учени в САЩ. И зад подобно твърдение застават много жени по цял свят.  

Златният стандарт за доказване дали медицинската намеса работи, или не, e рандомизираното контролирано изпитване. При него се проучва ефектът върху хора, които получават плацебо (“лекарство” без активна съставка) или стандартно лечение, а друга група пациенти приемат изпитваното лекарство. Проучването става двойно сляпо, когато нито пациентът, нито изследователят знае кой участник какво лекарство пие.

По наблюдение на аптекарите хората

не се интересуват

толкова от

научните

публикации, а

се ръководят от

своя личен опит.

Ако от нещо се чувстват по-добре, са склонни да го използват и това поддържа интереса им към хомеотията по принцип.

“Най-неприятното е, че хомеопатията се практикува от лекари. Аз съм много смутен от това, че колеги се занимават с хомеопатия, която няма нищо общо в теоретичен аспект със съвременните знания във фундаменталните науки - химията, физиката, биохимията - обяснява акад. Петрунов. - Хомеопатията не се контролира от Агенцията по лекарствата, както не се контролират и хранителните добавки. И въпреки че е отделен въпрос дали помагат, при хранителните добавки поне е ясен механизмът на действие, а при хомеопатичните лекарства - не.” Ученият смята за неприемливо съвременен лекар да се занимава с хомеопатия, която “не почива на медицина на доказателствата и следователно няма място дори като избираема дисциплина в медицинските университети”.

Акад. Петрунов смята, че “най-вече

агресивността

на хомеопатите

се изразява в

увеличаването

на рекламите

на продуктите,

които използват, въпреки че по закон нямат право да ги рекламират”. Учените акцентират, че “през последните 3 г. в редица държави, а напоследък и в ЕС се променя официалното отношение към хомеопатията - от търпимост и безразличие към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение”. 

Д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България и представител на страната в Международната хомеопатична лига и координатор по въпросите на образованието в Европа към Европейския комитет по хомеопатия, каза пред “24 часа”, че хомеопатията отдавна се е доказала като метод на лечение и зад нея стоят сериозни научни изследвания и доказани в практиката резултати при пациентите. “Информацията, която се поднася от представители на БАН сега, не е изненада – такива кампании периодично се подемат в различни държави. В писмото се цитират австралийският доклад, позиция на европейските академии и други подобни, но информацията е остаряла, нашите учени не са си направили труда да проследят процесите и да видят, че много от старите твърдения са опровергани. Част от

изредените

становища са

ревизирани

в полза на

хомеопатията,

за други, убедена съм, това предстои. Например Генералната прокуратура на Русия излезе с официално становище, което абсолютно реабилитира хомеопатията след необоснованите нападки, на които тя беше подложена от, оказва се, лица, които не са членове на академията. По-късно и руското министерство на здравеопазването, и академията на науките се разграничиха от твърденията на групата учени, които се бяха обявили срещу преподаването на хомеопатия и прилагането й. Австралийският доклад също е сезиран като много спекулативен и е в съдебна процедура. Европейският доклад на академиите на науките срещна сериозна съпротива от Съюза на фармацевтичните производители в Германия, представляващ не само на хомеопатични, а всички компании. В Швейцария, която е известна с пестенето на публични средства, през 2012 г. се прави мащабно проучване има ли мястото хомеопатията в здравната система и отговорът е “да”. От 2017 г. хомеопатията се реимбурсира от здравната каса наравно с останалите терапии. В Германия здравните каси поемат не само хомеопатичните лекарства, а и прегледите.” Д-р Пачова казва, че по цял свят се преподава хомеопатия - в Аржентина и Бразилия е медицинска специалност, в Индия е застъпена в 200 висши училища. “Въпреки че проходи много след нас в тази област,

Турция вече

има 3

университета,

в които

се учи

хомеопатия и

аз преподавам

в един от тях -

Medipol University

в Истанбул - изтъкна д-р Пачова. - У нас хомеопатия се преподава в избираеми курсове и това разширява познанията на студентите, които се интересуват. В Европа има мрежа от училища по хомеопатия, създадени са университетски програми и форми на следдипломна квалификация."

В писмото си академиците цитират заключения на национални и международни институции, че ефектът от този вид лечение не е научно подкрепен. "Квалификациите на групата от БАН са срамни и неадекватни,

атакуват се

авангардни

направления като

квантова физика,

биохимия,

нови постулати в разбирането за биологията и човека. Хомеопатичните лекарства влизат у нас с ясен статут и производители, подлежат на контрол и документиране на евентуални нежелани реакции, продават се в аптеките. Хомеопатичните лекарства се внасят по закона за лекарствените средства, Изпълнителната агенция по лекарствата ги наблюдава и те са под строг контрол и отговарят на всички изисквания. Европейската агенция по лекарствата получава 4 пъти годишно отчет от всички държави за ефективността и безопасността на тези лекарства, включително от България,” отговаря д-р Пачова. 

Хомеопатите от сдружението цитират множество изследвания за ефект от препарати от техния арсенал. Сред тях са изпитания в Днепропетровска държавна медицинска академия и Медицинския институт в Киев; в Научноизследователския институт по грипа към Министерството на здравеопазването и социалното развитие в Санкт-Петербург; на Немския хомеопатичен съюз - Карлсруе, Германия; проучвания на педиатрични и ушино-носно-гърлени практики от Германия, Русия и Украйна. От сдружението посочват като пример и “рандомизирано, международно, многоцентрово, отворено, контролирано клинично проучване в съответствие с насоките на Международната конференция по хармонизация (ICH), Правилата за добра клинична практика (GCP), етичните принципи, залегнали в Декларацията от Хелзинки, и всички съответни регулаторни изисквания, в което се включват центрове от Германия, Испания и Украйна, а протоколът от проучването е одобрен от независими комисии по етика в съответните държави”.

Писмото от членове на БАН цитира тенденциозно подбрани документи и становища, заяви пред вестника и д-р Петко Загорчев, председател на Българската медицинска хомеопатична организация и председател на Етичната комисия на Българския лекарски съюз. Той не е съгласен с квалификацията, че преподаването на хомеопатия в медицинските университети е “анахронизъм, а хомеопатията - лъженаучен принцип , противоречащ на основните принципи на физиката и химията”.

Председателят на Етичната комисия смята публикациите като “обида към труда на

над 2500

български

лекари с

квалификация

по клинична

хомеопатия, упражняващи своята дейност съгласно изискванията на Закона за здравето”.

Декларацията на Научния консултативен съвет на европейските академии определя хомеопатията като потенциално опасна главно по две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това и лош контрол на качеството на приготвяните хомеопатични препарати. В декларацията се казва, че

хомеопатията

поощрява

пациента

да забави

търсенето

на подходяща

медицинска

помощ

или по-лошо – възпира го. И още, че има потенциални проблеми с безопасността поради лошо наблюдение на производствените методи, което изисква по-голямо внимание към контрола на качеството и оценката на неблагоприятните ефекти. Това със сигурност е вярно за някои държави, в които не-лекари упражняват хомеопатия. Но подобни съмнения са неоснователни в страните като България, където хомеопатия се практикува само от лекари и хомеопатичните лекарства се отпускат само в аптечната мрежа, казва д-р Загорчев. Той се мотивира с думите, че

в България

клинична хомеопатия

се практикува

само от лекари

и използва хомеопатични лекарствени продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките. 

“И Европейският парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа излизат с резолюции, които не само не отричат неконвенционалните методи на лечение (в това число и хомеопатията), а предлагат и по-голяма хармонизация в рамките на Европейския съюз. В отговор на това миналата година беше приет Европейски стандарт за лекари с допълнителна квалификация по хомеопатия”, твърди председателят на Етичната комисия на лекарския съюз. В това свое качество той напомня, че “спорове и несъгласия по отношение прилагани методи на диагностика и лечение, съгласно Кодекса по професионална етика на лекарите в Република България, не могат да бъдат обект на медийна полемика. Предполагаме, че тези принципи са залегнали и в Кодекса на Етичната комисия при БАН.” Лекарят също има списък от 93 публикациите за хомеопатията като терапевтичен метод, “неделим от съвременната конвенционална медицина”.

Д-р Загорчев специално подчерта готовността

разговорите да

продължат на

професионално ниво.

Същия съвет за диалог дава пред БНР проф. д-р Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет -Варна, бивш зам.-министър на образованието, сега депутат и член на парламентарните комисии по здравеопазване и по образование. Тя посъветва

спорещите страни

да се срещнат

и да обсъдят

аргументите си.

В някои държави не е правило, но у нас хомеопатията се практикува само от лекари, които са допълнително обучени, и лекарствата подлежат на контрол по закона за лекарствените средства, така че контрол се осъществява, коментира проф. Клисарова. Затова тя не смята, че избираемите курсове по хомеопатия в университетите са нещо лошо и трябва да се забранят.

Засега няма официална реакция от медицинските университети в София, Пловдив, Плевен и Варна, но я очакваме, това са колеги, които ще разберат правилно аргументите ни и ще постъпят по правилния начин, каза акад. Петрунов.

Д-р Загорчев задочно репликира, че изваждането на хомеопатията от университетите ще я върне в ръцете на не-лекари. 

По данни на Европейската коалиция по хомеопатични и антропософски лекарствени продукти само за 3 г. след 2010-а

продажбата

на хомеопатични

препарати у нас се е

увеличила над 90%

По данни на организацията от 2015 г. първенството по продажба на хомеопатични продукти в Европейския съюз държи Франция, плътно следвана от Германия. България заема третото място.

150 млн. лв. пазарен дял общо имат през последната година хомеопатичните продукти и хранителните добавки у нас. Това е над 1/5 от сумата, която сме дали в аптеките за лекарства без рецепта. Конспиративните теории свързват споровете за и против с амбиции за преразпределение на сумите.