Бивш баскетболист прави обща физическа програма за аматьори, харесват я и жени

Йордан Георгиев е на 33 г. и когато го попитат откога тренира, казва: “От 33 г., а ти?”. Като ученик е тренирал баскетбол и се е увличал по скачането. Преминал е през класическия фитнес, но преценил, че му дава предимно външност вместо истинска сила и определени физически качества. Започва да се увлича по тренировки на открито, които комбинират бегови и силови занимания. С негов приятел започнали да канят и други хора, докато на Георгиев му дошла идеята за Combirne Core Training - нещо като обща физическа подготовка за любители. Днес той има верни последователи, с които тренират и качват върхове.

Йордан Георгиев намира място и начин да тренира и ако е в командировка в чужбина, например.
Йордан Георгиев намира място и начин да тренира и ако е в командировка в чужбина, например.

“Дълго време живеех с мисълта, че съм много як, защото блъскам във фитнеса. Оказа се, че не е съвсем така, и реших да сменя стратегията”, разказва Йордан Георгиев. 33-годишният специалист по недвижими имоти е основател на движението Combine Core Training, което вече има доста последователи. Това е нещо като обща физическа подготовка, но за любители, пояснява софиянецът, който тренира почти всеки ден.

От 2 години Георгиев се грижи и за кондиционната подготовка на волейболния “Левски София”. Детайлният анализ на старши треньора Владимир Николов показва, че за няколко месеца всички състезатели са увеличили с 5 до 7% отскока и бързината си, което не е никак малко.

Волейболистите на "Левски София" са демонстрират мускули шеговито след тренировка в залата.
Волейболистите на "Левски София" са демонстрират мускули шеговито след тренировка в залата.

Георгиев не претендира, че е измислил нещо невиждано, просто комбинира основни тренировки с цел постигането на определени физически качества. Уникалността по-скоро идва от допълнението към силовите занимания - катеренето на върхове.

“Започнахме с гирички по 1 килограм и с огромно желание. Постепенно тренировките ни еволюираха, което е напълно нормално. Заедно вдигаме тежести, учим се да бягаме правилно, правим упражнения на земя, ползваме лостове и халки, справяме се с травми”, разказва бившият баскетболист.

В неговия клуб има и доста жени, които тренират наравно с мъжете. Те също правят набирания на лост, лицеви опори, кофички на успоредка и вдигат щанги и клякат с тях.

Там тренират и много жени, които не отстъпват много на мъжете.
Там тренират и много жени, които не отстъпват много на мъжете.

Залата, която ползва Йордан, вече е пълна с различни уреди - от ластици, пудовки, лостове до гимнастически халки и сандъци за скачане. Правят се и състезания с класиране за мъже и жени. Има купи и медали, а основната цел е всеки участник да подобри показателите си.

“Не съм имал за цел да организирам някаква комерсиална група, даже напротив. От доста време сме заедно и тренировките са истинско забавление”, добавя кондиционният треньор на “Левски София”.

В залата наблягат и на класическите движения от вдигането на тежести - изхвърляне и изтласкване. Той самият се е запалил и по гимнастическите халки, които са коронният уред на легендарния Йордан Йовчев. Феноменалният състезател, например, едва ли някога е правил упражнения за бицепс, трицепс или задно рамо. Георгиев е убеден, че един състезател по трибой или пък щангист ще разплаче класическите бодибилдъри и културисти в залата. Плюсът на неговите функционални тренировки е и разнообразието, което подобрява физическите качества. И най-важното - много от нещата могат да се правят и на открито.

Понякога се организират и лекоатлетически занимания на Националния стадион "Васил Левски"-
Понякога се организират и лекоатлетически занимания на Националния стадион "Васил Левски"-

Скачането е основно

упражнение за групата

Йордан Георгиев има наистина впечатляващ отскок, който е развил през годините благодарение на специализираните тренировки.

При ръст от 187 см 33-годишният софиянец със засилка може да стъпи върху кутия на височина 155 см. Иначе отскокът му е точно 100 см.

Тренирането на отскока може да се практикува навсякъде, за предпочитане на чист въздух.
Тренирането на отскока може да се практикува навсякъде, за предпочитане на чист въздух.

“Запалих се по баскетбола покрай великия Майкъл Джордан. В 10-и клас можех да забивам в кош на официалната височина 305 см, въпреки че бях доста по-нисък от останалите”, спомня си Георгиев. Увлечението му по физическата подготовка обаче идва покрай американския футбол.

Станало му много интересно как тези атлети с тела почти като на културисти имат такава сила, бързина и ловкост. Започнал да изучава тренировките им и да ги прилага в своя режим на подготовка.

"Гледах видео как тренират и отново се върнах към по-функционалния модел на тренировки – този който реално те учи на нещо, не просто да имаш бицепс и да ядеш по 10 пъти на ден. Започнах да тренирам със стълбички, ластици, правех различни бегови упражнения, подскоци, клекове и нещата полека-лека се подобряваха", връща лентата назад Георгиев.

Клекове с до 200%

от личното тегло

В клуба на Дидо, както го наричат всички, има момче, което успяло да клекне с тежест, равна на 194% от собственото му тегло. Друг пък скочил върху кутия на височина 142 сантиметра при ръст от 176 см.

Движенията от класическите щанги са на почит в клуба.
Движенията от класическите щанги са на почит в клуба.

“За мен няма невъзможни неща, въпросът е да не си поставяш сам спирачки и ограничения”, убеден е основателят на Combine Core Training.

По своеобразната му школа са запалени и жени, някои от тях вече са доста напреднали.

“Имаме дами, които правят по 10 стриктни кофички на халки”, добавя здравенякът, който непрекъснато търси за себе си прдизвикателства.

43 качени върха

в България и Европа

Това, което отличава групата на Дидо от много други, със сигурност е увлечението по планината. Георгиев и приятелите му са качили цели 43 върха в България и Европа.

И по отношение на тази страст често го питат защо се катери, а той в типичния си стил отговаря: “А вие защо не го правите?”.

Част от групата позира на поредния покорен връх.
Част от групата позира на поредния покорен връх.

Много често силовите тренировки и изкачването на по-достъпни върхове се комбинират. Като например занимания на високопланинската база “Белмекен” и поход до известния на поколения спортисти връх Зъбчето. В Combine Core Training предпочитат здравословното хранене, но не са маниаци на тема калории. Умеят и да се веселят добре, което също ги отличава в някаква степен.