Японски учени предупредиха, че консумацията на пържени картофки няма да излекува оплешивяване, след като в началото на месеца публикуваха изследване с откритието, че химично вещество от състава на тази храна може да помогне в борбата с проблема, предаде Ройтерс.

Изследователският екип от университета в Йокохама успя да създаде 5000 зародиши на космени фоликули в лабораторни условия. Това са клетките, които подхранват развитието на фоликулите и са "Свещения Граал" за изследването за оплешивяване, тъй като никога преди това не са били възстановявани отново. За целта те използваха диметил полисилоксан от мазнината на пържените картофки, предаде БТА.

След като оповестиха откритието си, изследователите получиха редица запитвания колко пържени картофки трябва да изяде човек, за да излекува плешивостта си.

"Независимо колко изядете, няма да ви порасне повече коса. Това е пълно недоразумение, което циркулира в интернет", каза ръководителят на проучването проф. Джунджи Фукуда.

Той подчерта, че приносът на труда им е, че за първи път могат да осъществят масово производство на зародишите на космените фоликули.

"Досега можехме да произведем само няколко десетки наведнъж, а с тази нова технология разработихме прост метод да произвеждаме стотици и хиляди", обясни той.