Повечето хора погрешно наричат болестта на оголващите се зъби "пародонтоза" на венците. Всъщност обаче така се нарича друга болест, вид остеопороза, която засяга само костите на челюстта. Тя е рядка - диагностицира се едва при 5-10% от случаите.

Пародонтозата се бърка с пародонтит, от който страдат около 80% от хората по света. При него венците са възпалени и е засегната костната тъкан и опорната структура на зъба. Ако не се лекува, води само до едно - зъбът се разклаща и пада. Пет пъти повече зъби се губят в резултат на болни венци, отколкото заради кариеси.

От пародонтит са застрашени всички. Причина за него са микробите в устата, които при спаднал имунитет се развихрят и правят големи бели. Дори човек да си мие зъбите старателно и редовно, в 90% от случаите той ги мие неправилно. А и въпреки старанието му по венците и зъбите остава плака. Ако за 2-3 дена тя не бъде отстранена, между зъбите и венците се образуват джобове и инфекцията прониква по-надълбоко. Дори зъбите да се мият съвсем правилно, съвременните четки не са в състояние да оберат плаката от труднодостъпните места.

Заболяването е много коварно, защото протича без симптоми. Човек търси зъболекар чак когато венците му кървят силно и се смъкват от зъбите, а устата има лош дъх. Появяват се и т.нар. черни триъгълници между зъбите, чувствителност към студени напитки и дори към вдишвания въздух. Това говори, че разрушителните процеси са започнали отдавна.

Лечението е индивидуално с хирургически и терапевтични методи. При него се извършва дълбоко прочиства не зъбния камък под венците. Напоследък се въвежда и т.нар. апаратно лечение, което дава много добри резултати.