Често хапваме нещо набързо сутрин или направо пропускаме закуската. Смятаме, че не е важна, но е точно обратното. Каква да е тя и коя закуска е вредна за здравето ни, обяснява консултантът по хранене Рени Иванова.

Коя закуска е вредна за здравето ни?

Често неправилното хранене започва от сутринта. Много хора слагат на масата си неособено правилна закуска. Три са основните видове непълноценна закуска, която се употребява в нашето ежедневие. Едната е много въглехидратна - банички, кифли, мекици, която немалко хора предпочитат. Другият вид е изобщо липсата на хранене сутрин. Някои хора пият кафе, изпушват една цигара, много рядко хапват нещо малко. И третият вид непълноценна закуска е т.нар. балансирана с голямо количество въглехидрати, които идват от корнфлейкс, залят с прясно мляко. Гликемичният индекс на корнфлейкса е много висок - 110. Той покачва мощно захарите в нашето тяло и създава предпоставка за натрупване на голям обем от мазнини.

Не е ли добре да даваме такава закуска на децата си?

Често нашите деца стартират деня си с корнфейкс с мляко или с филия с течен шоколад, а този тип храна няма в себе си никакви полезни компоненти - нито витамини, нито минерали, нито нутриенти, а основно въглехидрати.

Най-важният фактор в нашето тяло е задстомашната жлеза – панкреасът. Той отговаря за сигналите на нуждата от хранене в организма. Когато се покачи кръвната захар, се отделя инсулин, който обира излишното количество кръвна захар и снижава рязко нивото й. В такъв момент се отделят много мазнини в нашия организъм. Всеки пик на прием на въглехидрати води до качване и слизане на кръвна захар. Панкреасът е вкаран във влака на ужасите. Той непрекъснато трябва да работи до момент, в който ще се изтощи. Има хора, които страдат от диабет тип 2 и често причината е изтощаване на задстомашната жлеза.

Ця.ото интервю четете на mila.bg