Пиенето на чая горещ повишава пекратно риска от смъртоносен рак на хранопровода при пушачите и пиещите алкохол, показа китайско изследване. Ако всеки ден се пие поне 1 чаша алкохолна напитка и 1 чаша "врял" чай рискът от рак скача стремително в сравнение с пиенето на чаша чай, дори горещ, само веднъж седмично. Рискът за пушачите нараства още два пъти, ако пият горещ чай всеки ден.

Тези заключения са от проучване на здравните картони на 456 155 китайци на възраст от 30 до 79 г. В началото на изследването никой от тях не е имал рак. В края му след 9 г. 1731 души са имали тумори в хранопровода. Този рак е един от най-опасните. От болните едва 15% са все още живи 5 г. след диагностицирането им.

Д-р Лю Чжун от Пекинския университет казва пред в. "Дейли телеграф", че врелият чай уврежда клетките на хранопровода. "А ако човек пуши и пие алкохол, вредата е още по-голяма."

В Китай случаите на рак на хранопровода са най-много в света, тъй като там се пие много чай, а освен това много хора пушат и пият алкохол. Китайците пият чая от термоси, които си носят на работното място и редовно пълнят с гореща вода.

В Англия ракът на хранопровода е по-рядък, тъй като в английската традиция чаят не е толкова горещ и освен това му се долива студено прясно мляко. В Русия, Турция и Южна Африка чая се пие много горещ - при температура над 65 градуса.

По-ранни изследвания установяват предпазващ ефект на чая срещу тумори в храносмилателните органи. Те обаче въвеждат и понятието "термична щета" от приема на горещи храни и напитки.