Много хора в момента провеждат житен пост, не познавам духовните мотиви за него, но може ли фот него да има ползи като детоксикация на организма или пък за отслабване, пита читателка на 31 г. от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот. Може да ги задавете на телефон

02 942 25 62

и чрез имейли

[email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение. За това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Ето как отговоря на въпроса за житния пост д-р Д-р Лилия Пашова-Стоянова: През последните няколко години се наблюдава повишен интерес към завещания ни от Учителя Петър Дънов режим, известен като житен пост.

Хората се обръщат към него поради различни подбуди. Повечето го спазват, водени от желание за спазване на духовни практики и вяра в лечебните и извисяващи сили на ритуала.

Други го използват като по-различен и свързан с български традиции метод за детоксикация - пречистване от натрупаните токсини в организма.

За част от хората е поредната форма на препоръчван от познати диетичен режим, който ще ги доближи до мечтаната фигура, помагайки им в борбата с излишните килограми.

Житният пост представлява метод, чиято основна цел е извисяване на тялото, духа, съзнанието,

подобряване

на физическото,

психическото и

емоционалното

състояние,

изостряне

на сензорните

възприятия.

За тези, които не са запознати с философията на учението, вероятно ще е интересно, че според Петър Дънов житното зърно е емблемата на човешката душа, и методиката на режима не е никак случайно избрана.

Житният пост

продължава

10 дни,

през които храненето е фиксирано като видове храни и техните количества. Всекидневно се консумират по 100 грама жито, което предварително се подлагат на продължително накисане в топла вода, до 3 ябълки, 9 ореха и мед. Препоръчва се обилно количество вода за оптимална хидратация на организма и подпомагане на изчистването от натрупаните през зимните месеци токсини.

В скоби: вместо жито някои хора, които правят поста, предпочитат лимец, спелта или други видове древна “дива” пшеница с доказани качества и чистота по отношение на състава.

Като допълнително предимство се отчита фактът, че

лимецът

съдържа

ограничени

количества

глутен.

Глутенът е вид белтък (протеин) с изявени слепващи свойства. Самото название на протеина идва от латинската дума за лепило. Малък процент от хората имат доказана непоносимост към глутена, но през последните години мнозина го избягват поради очакване така да си подобрят стомашно-чревното здраве.

За хората, които имат глутенова ентеропатия, известна и като

цьолиакия -

заболяване на

червата, което се

изявява с тежки

диарии и болка

след употреба на храни с глутен, диета с тяхното изключване е единственото лечение.

Храните, които влизат в житния режим, са все пълноценни и доказани като оптимална бионаличност.

Житото е ценен източник на витамини от група В: тиамин - В1, рибофлавин - витамин В2, също и В3, В5, В6; витамин Е и важни за здравето минерали - калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Наред с това зърното е богато на антиоксиданти и фибри. Антиоксидантите са изключително важни за

намаляване

нивата на

свободните

радикали и

оксидативния

стрес

в организма,

които са едни от основните причини за редица заболявания. Медицината приема, че клетъчното окисляване безспорно допринася за ускоряването на процесите на стареене и увреждането на клетките.

Фибрите, от своя страна, се грижат за доброто състояние на стомашно-чревния тракт и подпомагат изхвърлянето на шлаките и токсините от организма.

Много ценни нутриенти - хранителни вещества, съдържат и другите компоненти, които включва житният режим. Ябълките добавят задоволително разнообразие от витамини и антиоксиданти, орехите - полезни мазнини, медът - ензими и енергия.

Въпреки доказаните с времето лечебни сили на метода

житният пост

не е за всеки.

Независимо от базовото ни сходство като индивиди всеки човек се отличава с редица лично особености и е необходимо внимателно съобразяване със собствените възможности и нужди.

Режимът категорично не е подходящ за приложение по време на бременност, при кърмене, в детска възраст, както и за хора с различни подлежащи заболявания. Примери за противопоказания са стомашно-чревни увреждания:

гастрит, язва,

глутенова

ентеропатия;

сърдечносъдови

заболявания

(аритмия, ниско или високо кръвно налягане); метаболитни; ендокринни и други болести. Житният пост не е подходящ и при отслабен имунитет, тъй като може да предразположи организма към сезонните инфекции.

Преди започване на такъв пост препоръчвам да се консултирате с лекар. Това ще ви даде сигурност и ще намали рисковете за здравето ви.