Ефективно лекарство, но е необходимо да се знае как да се приготвят

Настойката от розмарин помага при хрема

Една супена лъжица стрит розмарин се залива със 100 мл. зехтин или слънчогледово масло.

Престоява 21 дни на тъмно, като всеки ден се разбърква. Прецежда се. Първоначално се капят 2-3 капки във всяка ноздра, а след това по една капка 3-4 пъти дневно.

Хремата минава за няколко дни.

Настойка от жълт кантарион

20 г свежи цветове се заливат с 200 мл зехтин и престояват 40 дни. Приема се по 1-2 чаени лъжички 30 мин преди хранене, 2-3 пъти дневно.

Радикално средство при язва на стомаха и дванадесетопръстника, стоматит, пародонтоза, фарингит, заболяване на жлъчните канали и бъбречно-каменна болест.

Действа болкоуспокояващо и пичогонно.

Половин чаша смляни пресни цветове и листа от жълт кантарион се заливат седна чаша зехтин, слънчогледово или ленено масло.

Престоява 3 седмици. Прецежда се и се съхранява на прохладно място. Много ефикасно е при изгаряне. На поразените места се правят компреси.

Използва се при трудно заздравяващи рани, херпес на устата след простуда, рани от ухапвания на куче или котка.

Маслена настойка от невен

2 супени лъжици цели цветове от невен (предварително смлени) се заливат със 100 мл зехтин.

Престоява 20-25 дни. Използва се за разтривка и компреси при рани и натъртвания за избягване на белези.

Настойка с чесън

Глава чесън със средни размери се обелва и стрива на каша. Поставя се в буркан и се залива с чаша нерафинирано слънчогледово масло. Оставя се за едно денонощие в хладилник.

Чаена лъжичка от настойката се смесва с чаена лъжичка лимонов сок и се приема 30 мин преди храна. Курсът на лечение е 1-3 месеца, след което се прави почивка от един месец и процедурата се повтаря. Настойката е добро съдоразширяващо средство, помага при спазми на съдовете на главния мозък, сърдечни спазми, при атеросклероза.