Ракът може да връхлети човека два пъти и понякога го прави. Читател на в. "Здраве без лекарства" разказа за своя сестра, отдавна омъжена в Америка. През 1999 г. там я излекували от рак на дебелото черво. През 2011 г. й открили рак на панкреаса и отново жената имала късмет. "Да е жива и здрава, но ако не бяха редовните прегледи след като махнаха първия тумор, нямаше да открият втория в толкова ранен стадий, че да излекуват и него", каза читателят.

В зависимост от възрастта при всеки четвърти преборил се с рака рано или късно се развива нов рак, който нито е завръщане на първия, нито е негова разсейка в друг орган. Единици обаче са късметлиите като българската снаха в САЩ, които побеждават и втория си рак.

В България проблемът е незабележим, тъй като ракът у нас взема твърде много жертви още при първата си поява. Но проблемът ще става все по-голям и по-видим по три причини. Първо, защото скринингът, диагностиката и лечението на рака се подобряват. Второ, защото броят на българите в рисковите групи постоянно се увеличава. И, трето, защото населението у нас сериозно застарява. Тези три фактора са налице и в САЩ. Там броят на победилите рака се е увеличил четворно за последните 30 години и през 2016 г. те вече са 15,5 милиона. През 2040 г. се очаква да бъдат 26,1 милиона по данни на в. "Ню Йорк таймс".

За България не могат да се приведат такива данни, защото раковият регистър у нас не работи от 2013 г. заради бюрократични неуредици.

Интуицията подсказва, че болестта рак скъсява живота дори да е била успешно излекувана. В действителност е обратното. Излекуваните от тумори в начален стадий в гърдата или в белите дробове имат по-добри изгледи за дълголетие от хората, които никога не са имали рак. Оздравелите получават допълнителни години живот, през които обаче биха могли да развият втори рак.

Списанието на Американската медицианска асоциация публикува през ноември изследване на учени от Тексаския университет за честотата на повторната поява на рака. Според него близо 25% от лекуваните от рак американци над 65 години и 11% от излекуваните под тази възраст след време развиват един или повече тумори на различно място в тялото. В зависимост от вида на първия рак и от възрастта рискът да се развие втори, несвързан с първия, варира от 3,5% до 36,9%, изчисляват учените от Далас. Tяхното изследване обхваща 765 843 диагнози рак, поставени в САЩ между 2009 и 2013 г. и въведени в националния регистър.

В повечето случаи вторият рак се е развил заради същите рискови фактори, както и първия - пушене, затлъстяване и заразяване с човешкия папилома вирус (HPV). Например пушач, който е бил излекуван от рак в белия дроб, след време развива рак на пикочния мехур, който също е свързан с пушенето, или му откриват друг тумор пак в белия дроб. При заразяването с HPV най-често се стига до рак на шията, но също на гърлото, на вагината, на пениса и на ректума. Затлътяването пък е доказан рисков фактор за поне 13 вида рак, сред които на матката, на хранопровода, на стомаха, на черния дроб, на бъбреците, на дебелото черво и на панкреаса.

Днес вече не толкова често, но в миналото до втори рак се стигаше и заради химиотерапията или облъчването при лечението на първия. Препаратите или радиацията причиняваха генетични и други промени в клетките, водещи до нов рак. Например в резултат на облъчването може да се развие левкемия, а лечението на рак на гърдата с препарата тамоксифен може да предизвика рак на матката.

Раковият регистър

не работи от 2013 г.

Броят на хората с онкологични заболявания у нас не се знае, тъй като Националният раков регистър не работи от 2013 г., съобщи пред в. "Монитор" неговият завеждащ проф. Здравка Валерианова. Данните в него отпреди това сочат, че годишно диагноза рак получават около 37 000 българи, а броят на умрелите от болестта е 18 000 за година.

Най-висока е заболеваемостта в областите Хасково, Пловдив и Варна - 270 на всеки 100 000 от населението. Най-висока смъртност от рак има в Добрич, Враца и Пловдив - 130 на всеки 100 000.

При жените най-масов е ракът на гърдата. От него годишно се разболяват над 4000. При мъжете първи е ракът на белия дроб.