Изследвания колко може да се живее без да се яде не са правени, защото медицината не признава нехуманните експерименти и резултатите от тях. Чисто теоретично се смята, че без храна се живее до 2 месеца, съобщи Би Би Си, като се позова на данни на Британската асоциация по хранене. Този срок обаче е постижим само ако човек има достъп до вода и я пие. Ако гладуването е сухо, смъртта идва след 8-10 дни.

Всъщност в ранния етап на гладуването (първата седмица) най-опасен за живота е спадът на артериалното налягане.

Наблюдения на хората в зони на военни конфликти са показали, че има случаи на оцеляване след 60-70 дни глад, но при наличие на вода. При това колкото по-възрастен е човек, толкова по-дълго изкарва без храна, защото с възрастта обмяната на веществата в организма се забавя. Освен това е забелязано, че жените понасят глада по-леко от мъжете.

Други фактори, които оказват влияние да се издържа дълго без храна, са климатът (в студено време е по-лесно да се гладува), телесното тегло и енергийните запаси на тялото във вид на мазнини. Наличието на слой подкожна мазнина позволява да се издържи повече на глад, като през първите дни на гладуването няма да има вредни за здравето последици. В клая на първата седмица обаче организмът започва да "яде" мускулна тъкан и ако човек е мускулест, ще издържи по-дълго. След като и мускулите привършат, започва "ядене" на жизненоважните органи и след 2 седмици организмът започва да се руши.

Знае се, че Махатма Ганди, идеологът на движението за независимост на Индия, на 74-годишна възраст е изкарал без храна 21 дни, като си е позволявал само няколко глътки вода на ден.

През 2006 г. японецът Мицутака Учикоши се изгуби в гора и прекара 24 дни без да яде. Намерен е от алпинист в безсъзнание, с едва доловим пулс и телесна температура 22 градуса. Според лекарите Учикоши е изпаднал в летаргия като някои бозайници и това го е спасило.

През 2012 г. подобен случай има и в Северна Швеция. На километър от главен път е намерен автомобил, в който шведът Петер Скайлберг е живял два месеца. През това време той се е хранел със сняг, при минус 30-градусов студ в района.