Всеки лекар ще ви каже, че е важно да се пие редовно вода. За вредите от обезводняването на организма медицината вече знае всичко. Няма обаче никакви данни, че някаква част от населението страда от дехидратация. Въпреки това лекарят ще ви каже, че трябва да пиете колкото може повече вода. Колко точно? Шест-осем чаши или 1,5-2 литра на ден. Ако е повече, бъбреците се претоварват.

Как обаче е определена тази оптимална дневна доза? Въз основа на какви изследвания, направени кога и от кого? Ще се изненадате, но никой лекар не е в състояние да отговори на тези въпроси.
Всъщност нуждата на организма от вода варира според климата, сезона, физическите натоварвания, възрастта, храненето и други фактори. А и когато на него му потрябва вода, той си има изработен сигнал да оповести това, наречен жажда. Вода има във всички храни. Тя е главна съставка на плодовете и зеленчуците - в краставицата и броколито например е около 90%, в пържолата е 65%, в хляба е 35% и т.н. Всъщност половината от дневния прием на вода идва от храната. А митът за допълнителните 8 чаши е дошъл от една американска препоръка от 1945 г. да се пие по 1 мл вода на всяка калория храна.
По-важното е не колко вода пие човек, а кога я пие. От гледна точка на кардиолозите най-подходящото време за това е:
1. Веднага след събуждане - 2 чаши вода. Те помагат да се активизират буквално всички вътрешните органи.
2. Половин час преди всяко хранене - 1 чаша вода. Тя ще ускори обмяната и ще подобри работата на храносмилателните органи.
3. Преди да се изкъпете под душа или във ваната - 1 чаша вода. Хем ще изпитате удолоствие от банята, хем ще понижите артериалното налягане.
4. Преди лягане - 1 чаша вода. Така не само ще спите по-добре, но и ще намалите натоварването на сърцето. Ако ви стане всекидневен навик, ще свалите с 95% риска от сърдечен пристъп, докато спите. А освен това ще избегнете и т.нар. синдром на неспокойните крака по време на сън.