Издават я промени в

кашлицата и вида на храчките

Когато човек е боледувал от вирусна инфекция, често се случва след това да се разболее от друг вирус.

Обикновено след болестта се създава имунитет, който според имунната система трае различно дълго, казва д-р Венцислава Пенчева, дм от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска болница.

Обикновено вирусните инфекции протичат с отпадналост, висока температура, болка в ставите и мускулите, суха кашлица. Тези оплаквания през първите дни не е необходимо да се лекуват с антибиотик, който много хора сами си купуват, без да се съветват с лекар. Пациентите обикновено вземат антибиотици от групата на пеницилините, които пък въобще не лекуват вирусите и не им влияят, предупреждава д-р Пенчева.

Добре е първите 2-3 дни да се взимат медикаменти за високата температура, витамини за укрепване на организма, нестероидни противовъзпалителни в умерени дози, когато има болки в ставите и мускулите, топли чайове, инхалации, а при преценка от лекар – антивирусни препарати. 2-3 дни след началото на вирусната инфекция е възможно да се насложи и бактериална. Това може да се разбере по кашлицата - тя се променя и от суха става влажна, появяват се храчки. При пушачите с обичайната сутрешна “пушаческа” кашлица се променят храчките – от бели стават жълти или зелени. Това е сигнал, че вероятно вече има насложена вторична бактериална инфекция, която трябва да се атакува с антибиотици.

Макар и рядко, случва се вирусните инфекции

да прераснат

във вирусни

пневмонии,

които протичат с висока температура и понякога бързо развитие на остра дихателна недостатъчност и остър респираторен дистрес синдром, който може да е фатален за пациента.

Често вирусните инфекции причиняват не само белодробни усложнения, но и проблеми със сърцето – миокардити, перикардити, които са опасни. Те може да са самостоятелни или като усложнения на вирусна пневмония. Протичат с тежест в гърдите, със сърцебиене, възможни са и болки зад гръдната кост.

Грипът може да причини и

остър бронхит

или остър

трахеобронхит

Острият бронхит е остро възпаление на бронхиалната лигавица и се причинява от бактерия или вирус.

При настинка и грип хоспитализация не е необходима, но ако се развият усложненията, тогава често се налага постъпване в болница, обяснява д-р Пенчева.

Иначе настинката обикновено отшумява за около седмица. При пневмонията процесът на възстановяване е много продължителен – стига до няколко месеца, докато белият дроб възвърне изходното си състояние. Понякога са възможни фиброзни промени или сраствания, които да останат като белег на една преживяна пневмония, и да няма пълно възстановяване на белия дроб, какъвто е бил преди болестта.

Докато се възстанови тялото след грип и пневмония, човек трябва да се пази от замърсената околна среда, от настинки, да приема витамини, силна храна, да се закалява на чист въздух, да се движи, но да не прекалява с физическите усилия.

Пневмонията

може да

повтори и

потрети,

няма гаранция, че ако пациентът е боледувал веднъж, това няма да се случи пак. Трябва да се внимава, когато пациент боледува няколко поредни пъти, защото тогава може да се касае за друго заболяване, което да не е разпознато до момента.

Полезна за възстановяване след пневмония е и сутрешната дихателна гимнастика, с която се изчистват задържаните секрети в дроба през нощта. Добре е те да се отстранят, защото са предпоставка за инфекция. “Съветвам моите пациенти, след като проветрят стаята си, да дишат дълбоко с бавно вдишване и издишване, препоръчва д-р Пенчева. - Полезно е също

да надуват балон

или гумена

ръкавица,

което е лесноизпълнимо. Да пият чай от липа, мащерка, риган, бял равнец, които подпомагат процеса на възстановяване”.

Добре е в сезона на инфекциите да не се ходи на места, където се събират много хора. Да се избягва близък контакт с вече болни хора. Да се проветряват често помещенията и офисите, ръцете да се мият. При кашляне и кихане пред устата да се държи кърпичка. Да се ядат повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С.

След грип са възможни бактериални инфекции, бронхити и пневмонии.