Спазвате хранителен режим, спортувате, но въпреки това не успявате да свалите излишните килограми. Лекарите обясняват, че неконтролируемото качване на килограми е свързано с ендокринни заболявания, диабет или хормонални нарушения. Тези нарушения може да бъдат установени с помощта на съвременната лабораторна диагностика.

С пептид (свързващ пептид)

С пептидът представлява полипептиден фрагмент, който се отцепва от молекулата на проинсулина, което води до образуване на инсулин. Анализът на С пептида позволява надеждно да се определи дали панкреасът образува достатъчно инсулин. А както вече беше споменато в миналия брой, инсулинът е основният регулатор на въглехидратния метаболизъм.

Глюкозотолерантен тест

Този метод позволява установяване на скрити нарушения във въглехидратния метаболизъм. С помощта на теста може да се идентифицира начална или латентна форма на диабет.

Естрадиол

Този хормон отговаря за формирането на женската полова система, развитието на женските вторични полови белези през пубертета, създаването и регулирането на менструалните функции. Той е виновен и за натрупването на подкожна мастна тъкан, поради което излишъкът му може да доведе до наднормено тегло.

Целия текст четете тук