Д-р Емилия Бенова

При първи симптоми на дразнене или болки в гърлото започнете с гаргара. Тя ще помогне да се очисти гърлото от вируси и бактерии и ще предотврати развитието на болестта. Меко противовъзпалително действие притежават настойки и отвари от лайка, невен, липа и градински чай. Процедурата се повтаря на всеки 2-3 часа след ядене. Разтворът трябва да е топъл, но не горещ.

Пийте повече течности. Обилното поемане на течности отмива вредните микроорганизми. Вода, чай с лимон, топло мляко с мед.

Инхалациите бързо отстраняват възпалението и болката. Инхалацията може да е с минерална вода. Добро действие има, когато във водата се постави етерично масло от евкалипт, мента, лавандула или градински чай.

Овлажнявайте въздуха в стаята. Сухият въздух влошава състоянието на болното гърло.

Направете компрес на врата. Той ускорява кръвообръщението, обезболява и помага за ликвидиране на инфекцията.

Храната трябва да е лека и да не травмира гърлото. Менюто се състои от каши, пюрета, супи. Избягвайте подправките. Те дразнят гърлото. Единствено изключение са лукът и чесънът. Те съдържат етерични масла и фитонциди, които имат лечебен ефект при ангина и фарингит.

В аптеките има голям избор медикаменти за смучене при болно гърло. Те притежават антисептични и противовъзпалителни свойства, които помагат за бързото отстраняване на болката. Като правило след ползването им половин час не трябва да се приемат храна и течности.

Внимание! Ако самолечението не помогне до 2-3 дни, задължително потърсете лекар.