Нов рентгенов апарат бе въведен в експлоатация в сектор „Образна диагностика” към Диагностично консултативен център I - Велико Търново, съобщиха от екипа на центъра .

Апаратът е най-новата медицинска апаратура за образна диагностика в област Велико Търново и осъществява цялата гама рентгенови изследвания при заболявания на мускулно-скелетната, храносмилателната, дихателната, отделителната, половата и др. системи. Техниката е закупена със средства на дружеството, като израз на желание на ръководството и собствениците на центъра да повишат качеството на предлаганите медицински услуги, както и достъпът до тях. В потвърждение на това е фактът, че пациентите не заплащат потребителска такса за изследванията осъществени по линия на здравна каса.

Образната диагностика помага на медика да постави точна диагноза и да предприеме най-добро лечение на пациента. Новият апарат използва невидими за човешките очи йонизиращи лъчения.

За да се намали облъчването на частите от тялото, които не са обект на изследването, се използват защитни средства. При някои изследвания, за да се изобразят по-детайлно органите и по-специално кръвоносните съдове, венозно се въвежда т.нар. контрастно вещество. Много пациенти таят опасения при провеждането на изследвания с йонизиращи лъчения, но ползата от изследване многократно превишава радиационния риск, защото спомага за избора на най-подходящ метод за лечение и може да спести хирургична намеса, казват специалистите.

С новата медицинска апаратура за образна диагностика ще работят д-р Милко Михайлов – началник сектор „Образна диагностика”, колегата му рентгенологът д-р Валери Александров, както и старши рентгенов лаборант Елисавета Пенева и лаборантите Петя Кулова,  Николина Кирилова и Тодор Хаджиев.