Семейство Лидия и Тим Отри направиха голямо дарение на помощни средства за хора с двигателни проблеми в Свищов, съобщиха от местната администрация. 

Дарението, което пристигна в края на януари, съдържа 100 инвалидни колички, 100 проходилки, 75 бастуна, 100 патерици и 70 одеяла, които ще се разпределят пропорционално между социалните домове и центрове в община Свищов. На официална среща в сградата на община Свищов, кметът Генчо Генчев и зам.-кметът Анелия Димитрова изразиха към семейство Отри своите сърдечни благодарности за щедрото дарение и ги увериха, че всички помощни средства ще бъдат разпределени между центровете и социалните домове, спрямо нуждите на потребителите. Това ще бъде преценено от ръководителите на тези центрове, част от които присъстваха на срещата, заедно с ръководителя на общинска служба „Социални дейности” Анелия Димитрова.

Кметът Генчев връчи на семейство Отри благодарствен адрес и почетния знак на Свищов, като израз на признателност към тяхната сърдечност и благодетелство за града.

Семейство Отри разказаха, че са избрали Свищов за своята благородна дейност, защото Лидия е родена в крайдунавския град и двамата със съпруга ѝ вярват, че това да правиш добро и да даваш добро изпълва живота им със смисъл. Лидия и Тим са представители на БПЦ „Нов живот“ и от няколко години прекарват голяма част от времето си живеейки в Свищов. Връзката им с американската неправителствена организация „Хана Проджект“ им дава възможност да реализират през годините редица благотворителни инициативи, с които подпомагат социалните центрове в града и детското отделение на общинската болница. Последното мащабно дарение става факт с помощта на Джони Ериксон –Тада, чиято фондация „Wheels for the World“ подпомага инвалиди от целия свят. Самата създателка на фондацията е инвалид и това я мотивира да дава надежда и да помага на хората, имащи затруднения.

Лидия и Тим Отри споделиха, че са разбрали за необходимостта от инвалидни колички, които са специално за деца, от директора на ДЦДУ в Свищов Теменужка Тодорова. Те приемат присърце това предизвикателство, свързват се с фондацията на Джони Ериксон –Тада и с фининсовата помощт на „Хана Проджект“ дарението пристига в Свищов. За радост, с инвалидните колички за децата пристигат и още много помощни средства, които ще облекчат живота на голям брой хора с двигателни проблеми. Това ще им помогне да бъдат по-мобилни, да се социализират по-лесно и да бъдат реална част от обществото. Това си пожела и Лидия Отри: „Нека по-често срещаме хората с двигателни проблеми сред нас - в магазина, в библиотеката, в кафето. Те са като всички нас – имат мечти, желания, нужда от любов и приятелство. Нека живеем с тях и да бъдем приятели!“.