Чайовете и запарките се подслаждат с мед

В сезона на простудите и грипът, нашата читателка Емилия Василева от Козлодуй ни припомня целебното действие на подбела и предлага изпитани рецепти за приложението на тази билка.

Подбелът действа противовъзпалително, отхрачващо, успокоява кашлицата, особено през нощта. Прилага се при стомашно-чревни проблеми, липса на апетит, високо кръвно налягане, ревматизъм.

Отвара от листата или лапа от счукано свежо листо от растението, действат благоприятно при възпаление на вените, кожни заболявания, циреи, рани от изгаряния, възпаления на очите.

Много ефикасен при бронхит е сиропът от листата на билката. За страдащи от астма, сокът от листата, смесен с чаша прясно мляко е безценен. Капнат в ухото сокът облекчава болките при отит.

Чаят се приготвя като препълнена лъжичка с цвят от подбел се залива с 250 мл вряла вода. Престоява 10 минути и се прецежда. Пие се горещ, подсладен с мед. Препоръча се при ларингит и фарингит.

За отхрачване се вземат равни части листа и цветове от подбел и листа от теснолист живовляк. Две чаени лъжички се заливат с 250 мл. вряла вода. Престоява малко, прецежда се и се подслажда с мед.

Подбелът се използва и за инхалации, като една супена лъжица листа и цветове се заливат с вряла вода, а главата се покрива с кърпа и се вдишват парите.

Баня за отекли крака: 2-3 шепи листа от подбел се заливат с около 3 литра вряла вода. След пет-десет минути ходилата се натопяват и престояват 20 минути във водата.

Смес за отхрачване: бурканче от пюре чист пчелен мед, 20-25 г синапено семе, супена лъжица масло. Всичко се разтопява да еднородна маса. Сутрин на гладно се вземат 2 супени лъжици от тази смес, вечер преди лягане също.