Въпреки че отдавна се твърди обратното, крайно рядко се стига до внезапен сърдечен арест по време на секс, показа ново изследване в САЩ.

Екип от медици е проучил общо 4525 случая на сърдечен арест в град Портланд, щата Орегон, от 2002 до 2015 г. При всички тях е викана линейка и обстоятелствата около инцидента са били записани.

Имало е 34 случая на спиране на сърцето - 32 при мъже и 2 при жени. Това е под 1% от всички такива инциденти при мъжете и под 0,1% при жените. Поради това рискът от спиране на сърцето по време на секс "се оказва изключително малък", заключават медиците.

18 от инцидентите са станали по време на самия полов акт или до 15 минути след него. В един от случаите точният момент не може да се определи. Останалите са по различно време след него, но в същия ден.

В проучването, публикувано в Американското списание по кардиология, се казва, че в почти една трета от случаите пострадалите са хора с коронарна болест на сърцето. При друга една трета е имало симптоми за болно сърце.

"Макар че сексът, както и другите физически усилия, съвсем леко повишават риска от сърдечен арест, дългосрочните ползи от тях за здравето далече надхвърлят този риск", посочват учените. "Но при тежки сърдечни проблеми болният трябва да обсъди своя полов живот с лекуващия лекар", добавят те.