За първи път грипната епидемията у нас е причинена от вирусна група „Б“. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ Радио „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че симптомите не се различават от тези при вирусите от група „А“.

По думите му разликата е, че вирусите от тази линия са циркулирали в нашите георграфски ширини в предходните години, като се предполага, че по-голям брой хора са изградили антитела срещу грипа. „Докато другите респираторни вируси протичат преди всичко като възпаление на горните дихателни пътища с типичните болки в гърлото, кашлица и кихане, то при грипа водещото е общо засягане на организма под формата на главоболие, температура, болки в мускулите и ставите, обща отпадналост и безапетитие. Тези симптоми обикновено са доста силно проявени. А това при една не малка част от пациентите, почти при 1/3 от тях, ги принуждава да си останат вкъщи, което е и най-доброто като поведение“, каза още той.

Д-р Кунчев допълни, че сред най-честите грешки на заболелите, са липсата на почивка и опита за самолечение, което в повечето случаи води до по-тежкото протичане на грипа. Той уточни, че в интернет съществуват множество наръчници за противодействие на грипа, но те често съдържат невярна информация. По думите му, когато става дума за здравето ни, най-добрият вариант енезабавната консултация с лекар.