Американски учени установиха, че редовната консумация на прекомерно количество сол с храната предизвиква промени в имунната система в червата, а това води до деградация на когнитивните функции у хората, съобщи Лента, цитиран от БТА.

Специалистите заключили, че злоупотребата със сол в разстояние на три седмици води до ендотелна дисфункция, намаляване на кръвотока в мозъка и когнитивни смущения, но не променя артериалното налягане.

Хранителният режим с голямо количество сол увеличил количеството на т.нар. клетки Т-хелпери 17 (Т-помощници 17) в червата и произведените от въпросните клетки молекули интерлевкин 17. Било констатирано, че увеличеното съдържание на интерлевкин 17 в кръвотока е обусловено от негативното влияние на хранителния режим върху кръвообращението в мозъка.

До тези изводи учените стигнали в рамките на изследвания с мишки. Получените резултати обаче са в сила и за хората.

Световната здравна организация препоръчва приема на не повече от 5 грама сол в денонощието.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.