Германски работодатели експлоатират български работници, като им плащат по-малко от договорените пари или ги карат да работят извънредно. Това са установили експертите от Консултантския център към КНСБ от началото на годината.

Един от случаите е на българка, наета за домашна помощница в Германия. Тя стои денонощно до леглото на болен от малария пациент. Когато заминава, жената дори не е имала договор за командироване, а само за работа на 4 часа.

Била принудена да го придружи и в болницата, където го лекували от опасната тропическа болест, но никой не ѝ е обяснил за заболяването.

След като разбрала, тя веднага си тръгнала, но не ѝ била платена заработената заплата. Тя се свързала с центъра на КНСБ, който подал сигнал в Германия. Едва тогава немското семейство превело дължимите пари.

“Трябва да се подчертае, че дори семейството на обслужваното лице да е изрядно и да е изплатило сумата към агенцията - българска или германска, това не е гаранция, че изплащането на възнаграждението ще бъде извършено”, обясниха експертите на синдиката.

Сред останалите установени нарушения са непредоставяне на трудовия договор преди заминаване, липса на допълнително споразумение за командировката, липса на документи за извънредния труд, за осигуровките към германската специализирана каса СОКА БАУ.

Част от нарушенията са в строителния сектор. Преди да заминат на гурбет в Германия, работниците подписват договори за минимално немско възнаграждение, но всъщност им се изплаща много по-малко. “И то само когато работодателят пожелае”, уточниха синдикалните експерти. Строителите пък работели извънредни часове, включително и през уикенда, без те да им се заплащат.