Болните от грип в областите Столична и Пазарджик прехвърлиха 204 на 10 хиляди души от населението. Това показват актуализираните данни от Националния център по заразни и паразитни болести. София град вече изпреварва София област, в която болните не показват тенденция към нарастване - 150 са на 10 хиляди.

Перник, където от днес учениците са освободени от часовете поради обявената в областта първа грипна епидемия за сезона, след уикенда вече е съобщила чрез Районната си здравна инспекция за 228 болни на 10 хиляди.

Област, в която данните до тази сутрин с акумулираните случаи и от почивните дни,  показват рязко увеличение, е Благоевград, където болните са се удвоили и вече са 182 на 10 хиляди. Чувствителен ръст има и в няколко други райони. На 10 хиляди са повалени 198 души в Силистра, в Ямбол - 166, във Видин - 162, показват данните, подадени в Националния център по заразни и паразитни болести от здравните инспекции по места.

Картата на епидемиологичното разпределение на грипа в страната продължава да е неравномерно - като мозайка по определението на директора на НЦЗПБ. Най-малко случаи има в Монтана - 44 болни, във Велико Търново - 57 болни на 10 хиляди, 67 на 10 хиляди във Враца, в Търговище - 73. Сравнително на ниско ниво се задържат и болните в Кюстендил и Ловеч - по 88 на 10 хиляди.

Решенията за обявяване на грипна епидемия се взема от местните управи по предложение на РЗИ. Експертите се ръководят в преценката си не само по броя на болните, а и от отсъстващите от  работа и училище. За най-големите градове обикновено критични се оказват стойностите на болните над 250 души на 10 хиляди.