H1N1 поваля по-лесно пълни, бременни, деца. H3N2 - хора с хронични заболявания и възрастни.

Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването. Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за

прогнозите за

епидемията и

разграничаване

на рисковите

групи,

за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват, допълни той.

Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”. Поради географското си място на произход в публикациите може да се срещне и като японски грип. С напредването на епидемията през последните 5-6 години връх вземаха А грипните вируси - H1N1 (пандемичен, добил популярност като свински) или H3N2, вероятно е и този сезон да има подобно развитие. В САЩ и Европа това вече се случва и медиите цитират тревожни прогнози за тежка епидемия с H3N2, който наричат и австралийски заради многото случаи, които бяха съобщени оттам през последния сезон.

“Активна

циркулация на

H3N2 у нас имаше

миналия сезон

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. H3N2, който в момента подклажда епидемиите в САЩ и Западна и Централна Европ, няма принос за увеличаването на случаите у нас”, обясни проф. Кантарджиев.

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът. В професионален план двата типа епидемии се различават по това, че

при А вирусите

епидемиите

по-бързо набират

скорост,

поясни националният консултант.

Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Перник вече обяви грипна епидемия. На фона на силно завишени случаи в част от областите (вижте картата с последните данни в НЦЗПБ от районните здравни инспекции) в столицата, Варна, Русе и други области не се съобщава за значително нарастване на болните.

Проф. Кантарджиев оценява болните за последната седмица на около 45-48 хиляди като абсолютно число. Очаква се след обобщаването на данните за последните дни и събота и неделя сред областите с голямо увеличение да влязат още няколко.

При достигане на 250-300 болни на 10 хиляди души население разпространението се смята за епидемично. Това предполага хората да мобилизират усилията си за избягване на заболяване. За болните – отговорност да си останат вкъщи и да спазват правилата на добрата хигиена. Това включва и една много проста, но ефективна мярка:

при симптоми

на грип да не се

запътиш към

лекар с градския

транспорт, а да

му се обадиш

по телефона

и той да прецени какво трябва да е поведението и как да се осъществи преглед, съветва проф. Кантарджиев. “При голямо увеличение на болните от грип правилата за здравите са често съобщавани, но практиката показва, че трябва да се напомнят. Основните са: никакви контакти с болни, избягване на събития с много хора, често миене на ръцете, а когато това е невъзможно – използване на мокри кърпички, редовно проветряване и влажно почистване.”

РЗИ правят предложенията за обявяване на епидемия. Ръководят се от броя на болните и как това се отразява на отсъствията от училище и работа.

Грипът и усложненията му вдигат смъртността през зимата с 20-30 хиляди

България няма официална статистика за починалите от грип и усложненията му. Обикновено стават известни единичните случаи на скоротечно фатално протичане. Десетки пъти повече са жертвите на пневмонии и други усложнения.

През зимата смъртността се увеличава и грипът и последиците му са сред основните причини.

“Грипът не трябва да се подценява – всяка година от него умират 20-30 хиляди души у нас. Той е сред основните причини за увеличената смъртност при възрастни хора през зимата”, изтъкна експертът. Уточни, че не трябва да се разбира като нещо, което ще се случи катастрофално от единия ден за следващия. “Пиковият период ще е след около месец, докогато болните ще са се увеличили много и вече ще са налице и усложнения.”

Колкото повече хора чуят съветите за предпазване сега и ги спазват отговорно, толкова по-голям е шансът да ограничим епидемията, свързаните с нея усложнения и смъртността. Затова и не отказвам да обяснявам пред медиите как всеки лично, като общество и с усилията на системата можем да се погрижим да са по-малки числата в черната статистика, обясни националният консултант.

Висока температура, внезапно начало

В основата на грипа и на настинката са вируси, симптомите са сходни, но тежестта на грипа е несравнимо по-голяма. Внезапно начало - човек може с точност до 1-2 часа да каже кога се е разболял, е една от отликите на грипа.

Втори белег с диагностична стойност е високата температура - обикновено над 38 градуса. Лекарите обаче предупреждават, че във възрастта над 65 г. стойностите може да са по-умерени. (Температурата е проява на борбата на имунната система с причинителя на болестта, а с напредването на годините имунитетът на човек отслабва.)

Типична проява на грипа е голямата отпадналост - човек тотално губи сили и жизненост, болят го всички мускули, обикновено го мъчи и главоболие, светлината го дразни, връхлита го суха, дразнеща, непродуктивна кашлица.

Разбира се, при всеки човек оплакванията и протичането може да имат индивидуална специфика, всяко по-тежко състояние или влошаване трябва да се консултира с лекар.